logo

Alegerile anticipate ar rezolva criza, dar ar putea schimba vectorul ţării, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/alegerile-anticipate-ar-rezolva-criza-dar-ar-putea-schimba-vectorul-tarii-opinii-7978_1005533.html

Eventualele alegeri anticipate ar putea duce la soluţionarea crizei politice în care s-a pomenit Republica Moldova. Dar după alegeri la putere ar putea ajunge forţele politice care ar schimba vectorul ţării. Despre aceasta au vorbit unii participanţi la dezbaterea „Cultura alegerilor anticipate. Ce trebuie să ştie, să aştepte şi să ceară societatea în cazul alegerilor anticipate, rezultate din criză politică?”, organizată de Agenţia IPN, marţi, 28 mai.

Analistul politic, Igor Boţan, a spus că necesitatea organizării alegerilor anticipate survine atunci când apare o criză. În mod normal, atunci când politicienii nu pot rezolva o criză, ei se adresează suveranului – poporului, spune analistul. „Acum suntem într-o perioadă când aceste alegeri ar fi o ieşire firească din criză. Marea problemă nu este legată doar de criză, ci de faptul că puterea politică a pierdut autoritatea. 54% din cetăţeni vor schimbarea guvernării. Încrederea în instituţiile statului a scăzut de câteva ori”, a constatat analistul.

Igor Boţan spune că e un lucru periculos pentru o societate când puterea a pierdut autoritatea şi respectul cetăţenilor. „Marea problemă a Republicii Moldova este calitatea guvernării, calitatea politicienilor. Nouă chestiunile lor ne stau în gât, cei care se ocupă de afaceri, să se ocupe, cei care au vocaţia să conducă – să facă politică. Nu mai putem să răbdăm bătaia aceasta de joc. Din nimic apar crize politice, care, de fapt, sunt crize morale. Faceţi măcar puţin pentru ca situaţia să fie previzibilă, pentru ca cei care sunt în ţară să ştie ce să facă, să stea aici sau să plece”, a făcut apel analistul.

Consilierul fracţiunii PCRM în Consiliul municipal Chişinău şi analistul politic, Victor Gurău, a spus că până acum cetăţenii ţării au fost martorii unui proces de creare a unei corporaţii oligarhice. „Îşi împărţeau zonele de influenţă. PCRM a fost constant în mesajul său că într-o democraţie, chiar şi tânără, cel mai bun mod de a ieşi din criză sunt alegeri anticipate. Noi nu mai trebuie să mai spunem nimic, pentru că ei singuri spun totul. Scandalurile permanente de corupţie politică, contrabandă, mafiotizare sunt permanente. Am ajuns într-o situaţie penibilă cu poveştile despre istoria de succes a Republicii Moldova”, a afirmat analistul.

Victor Gurău spune că alegerile anticipate sunt ca o descărcare a gestiunii unei conduceri. „Nu putem accepta la nesfârşit să manipulăm opinia publică cu vector european, vector euroasiatic, pro-Rusia, pro-România. Avem o mare problemă în calitatea actului de guvernare. Nu se pun pe tapet strategii de politică, dar sunt nişte răfuieli între cei care nu pot împărţi ceva”, a remarcat consilierul PCRM.

Membrul Biroului politic al Partidului Popular din Moldova, Mihail Camerzan, consideră că alegerile anticipate din Moldova se deosebesc de cele dintr-o democraţie avansată. „La noi alegerile au loc când doi oameni nu se pot înţelege. Alegerile nu vor schimba nimic, deoarece nici chiar comuniştii nu vin cu argumente cum vor depăşi criza, care va fi vectorul ţării. Nici partidele de la guvernare nu au un mesaj clar. Dacă se vor face alegeri, învingătorii vor încerca să se răzbune pe cei învinşi. Partidele de azi din Parlament au făcut tot posibilul ca cele extra-parlamentare să nu aibă şanse să ajungă în Parlament. Înseamnă că vor fi aceleaşi partide, va fi la fel de greu de guvernat”, a spus politicianul.

Expertul în strategii electorale, Olga Nicolenco, speră că Republica Moldova va avea parte de o guvernare – alta, chiar dacă vor fi aceeaşi actori la putere. „Din anul 2000 şi până acum am avut 28 de scrutine electorale. Doar în 2004 nu au fost niciun fel de alegeri. Reiese că am avut câte 2,5 runde pe an. Vrem să ajungem în Cartea Recordurilor? Ceea ce mă deranjează cel mai mult, este că e posibilă o schimbare a direcţiei strategice, a vectorului european al ţării. În cazul alegerilor, mă deranjează pierderea de timp, de bani, de speranţe”, a subliniat Olga Nicolenco.

Dezbaterea publică la tema: „Cultura alegerilor anticipate. Ce trebuie să ştie, să aştepte şi să ceară societatea în cazul alegerilor anticipate, rezultate din criză politică?”, este a XVIII-a ediţie din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul realizat de IPN este susţinut de Fundaţia germană „Hanns Seidel”.