logo

Alegeri pe înțelesul tuturor: secțiile de votare peste hotare


https://www.ipn.md/index.php/ro/alegeri-pe-intelesul-tuturor-sectiile-de-votare-peste-hotare-7978_1046881.html

În cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și referendumului republican, pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, se organizează una sau mai multe secții de votare pentru alegătorii care se află în străinătate la data alegerilor. Secțiile de votare din afara țării se constituie la propunerea Guvernului, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, iar CEC organizează alegerile în cadrul acestora. Secțiile de votare, inclusiv cele de peste hotare, se constituie cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua votării. În cazul alegerilor parlamentare, peste hotare se organizează trei circumscripții uninominale.

Conducătorii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare ale Republicii Moldova vor asigura informarea cetățenilor aflați pe teritoriul statelor respective despre data, ora și locul desfășurării alegerilor prin afișarea acestei informații la sediul lor, pe paginile lor web oficiale, precum și prin intermediul mass-media.

Biroul electoral al secției de votare din străinătate este constituit dintr-un președinte, desemnat de șeful misiunii diplomatice ori oficiului consular din cadrul acestora sau al personalului altor instituții ale serviciului diplomatic, și din 6-10 reprezentanți ai partidelor și altor organizații social-politice reprezentate în Parlament, câte unul desemnat de fiecare partid sau altă organizație social-politică. Pentru secțiile de votare constituite în afara țării, listele electorale se întocmesc în baza datelor colectate de la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova. În listele electorale se înscriu membrii personalului misiunilor diplomatice și oficiile consulare, precum și membrii familiilor lor. Alegătorii care nu au fost înscriși în listele electorale, dar se prezintă la votare în ziua alegerilor sau referendumului, se înscriu într-o listă suplimentară la prezentarea actelor de identitate în baza cărora se permite participarea la vot.

Votarea se efectuează într-o singură zi, între orele 07.00 și 21.00, ora locală a țării unde se află secția de votare. Biroul electoral al secției de votare poate decide prelungirea cu cel mult două ore a termenului  votării pentru a le permite alegătorilor, care așteaptă să voteze la secția de votare respectivă, să-și realizeze drepturile, informând despre prelungire consiliul electoral de circumscripției Comisia Electorală Centrală.

Monitorizarea alegerilor și referendumului la secțiile de votare constituite în afara Republicii Moldova se efectuează de către observatorii naționali și internaționali acreditaţi de către Comisia Electorală Centrală. Securitatea secției de votare va fi asigurată de organele competente ale statului gazdă, la solicitarea biroului electoral al secției de votare de comun acord cu misiunea diplomatică ori oficiul consular.

Procesele-verbale întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate, însoțite de toate contestațiile privitoare la operațiunile electorale ale biroului electoral al secției de votare, se transmit, electronic, la consiliul electoral de circumscripție în cel mult 24 de ore de la închiderea secțiilor, sau în original, prin poşta diplomatică, în cel mult 48 de ore de la închiderea secţiilor.

La alegerile din 24 februarie Guvernul de la Chișinău a decis că vor fi deschise 125 de secții de votare peste hotarele țării. Cele mai multe secții vor fi deschise în Italia (29), România și SUA (câte 12), Federația Rusă (11), Franța (7), Portugalia și Spania (câte 5). În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor fi deschise patru secții de votare, în Ucraina, Canada și Turcia, câte trei, iar în Israel, Belgia, Cehia, Belarus, Irlanda și Germania, câte două secții. Câte o singură secție de votare va fi deschisă în Grecia, China, Azerbaidjan, Polonia, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Confederația Elvețiană, Regatul Țărilor de Jos, Qatar, Japonia, Croația, Georgia, Emiratele Arabe Unite și Norvegia.
–––

Rubrica IPN „Alegeri pe înțelesul tuturor” vine să explice noțiuni, termene şi practici care ţin de alegerile parlamentare în sistemul electoral mixt și de referendumul consultativ, care vor avea loc la 24 februarie.