logo

Alegeri pe înțelesul tuturor: referendumul consultativ


https://www.ipn.md/index.php/ro/alegeri-pe-intelesul-tuturor-referendumul-consultativ-7978_1046579.html

Odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie, va avea loc și un referendum republican consultativ. Parlamentul a aprobat, la 30 noiembrie 2018, o hotărâre privind desfășurarea plebiscitului. La referendum alegătorii vor fi întrebați dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament, de la 101 la 61, și dacă susțin ca poporul să poată revoca deputații din funcție dacă aceștia nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile. La cele două întrebări vor exista două opțiuni de alegere: „pentru” și „contra”.

Potrivit Codului Electoral, referendumului consultativ sunt supuse problemele de interes național, în scopul consultării opiniei poporului asupra unor astfel de probleme și adoptării ulterioare de către autoritățile publice competente a unor hotărâri definitive. La plebiscit participă și cetățenii moldoveni stabiliți peste hotarele Republicii Moldova.

Potrivit unei hotărâri a Comisiei Electorale Centrale, din 18 decembrie 2018, la referendum pot participa partidele și organizațiile social-politice cu dreptul de a participa la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, lista cărora a fost aprobată la 11 decembrie 2018.

Procedura de înregistrare în calitate de participant la referendum începe cu 60 de zile înainte de data referendumului și se încheie cu 30 de zile înainte de ziua votării. Candidații la referendum sunt înregistrați cu una din opțiuni:  „pentru” sau „contra”. Cei care nu se înregistrează în calitate de candidați la referendum nu au voie să facă agitație electorală. Până în data de 24 ianuarie, erau înregistrați doi participanți la referendum. Este vorba despre Partidul Democrat, înregistrat cu opțiunea „pentru”, și Partidul Comuniștilor, înregistrat cu opțiunea „contra”.

În buletinul de vot pentru referendum se tipărește textul chestiunii, iar dreapta textului se plasează pe orizontală două patrulatere cu cuvintele „pentru” și „contra”, iar sub acestea – două cercuri. Votantul completează buletinul de vot aplicând ștampila cu inscripția „Votat” în interiorul unui singur cerc de sub patrulaterul în care este înscris cuvântul „pentru” sau „contra”, exprimându-și astfel opțiunea.

Votarea la referendum începe și se finalizează în condițiile prevăzute de lege pentru alegerile parlamentare. De la ora 07.00 până la ora 21.00. După expirarea timpului rezervat votării, biroul electoral al secției de votare începe numărarea voturilor și întocmește un proces-verbal pe care îl transmite către CEC. CEC declară valabil referendumul dacă la el au participat 1/3 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Hotărârea se consideră adoptată prin referendum dacă pentru ea au votat majoritatea cetățenilor care au participat.

După procesarea tuturor datelor, CEC va întocmi un proces verbal în care va indica numărul de voturi „pentru” și numărul de voturi „contra” și va adopta o hotărâre. Documentele se remit Curții Constituționale. În termen de 10 zile, Curtea examinează actele remise de CEC și confirmă sau infirmă, printr-o hotărâre, rezultatele referendumului republican.

Rezultatele referendumului din 24 februarie au caracter consultativ și nu implică acțiuni imediate. Cheltuielile pentru organizarea și desfășurarea referendumului din 24 februarie sunt estimate la peste 10 milioane de lei.
–––

Rubrica IPN „Alegeri pe înțelesul tuturor” vine să explice noțiuni, termene şi practici care ţin de alegerile parlamentare în sistemul electoral mixt și de referendumul consultativ, care vor avea loc la 24 februarie.