logo

Alegeri pe înțelesul tuturor: întâlnirile cu alegătorii


https://www.ipn.md/index.php/ro/alegeri-pe-intelesul-tuturor-intalnirile-cu-alegatorii-7978_1046833.html

Concurenții electorali sau persoanele de încredere ale concurenților pot organiza întâlniri cu alegătorii. Aceștia trebuie să notifice autoritatea administrației publice locale, printr-o declarație prealabilă, despre desfășurarea evenimentului. Autoritățile administrației publice locale sunt obligate să asigure posibilitatea desfășurării unor astfel de întâlniri în termene și în condiții egale.

Solicitanții, în cooperare cu autoritatea administrației publice locale, vor comunica din timp data, ora și locul desfășurării evenimentului organelor abilitate să asigure securitatea și ordinea publică.

Evenimentele nu se organizează și nici nu se desfășoară în același loc și concomitent de către doi sau mai mulți concurenți electorali. În cazul în care doi sau mai mulți concurenți electorali vor solicita desfășurarea evenimentului în același loc și oră, autoritatea publică locală va lua decizia ținând cont de acordul dat prin consens de toate părțile. Dacă în urma discuțiilor niciunul dintre solicitanți nu acceptă să modifice ora, locul de desfășurare a întrunirii, prioritate i se va da solicitantului care a depus primul declarația prealabilă.

În incinta instituțiilor publice (școli, grădinițe, spitale etc.) întâlnirile cu alegătorii se vor desfășura în afara programului de lucru al instituției, solicitanții urmând să coordoneze acest lucru cu organul de conducere. Activitatea de muncă a instituției publice nu trebuie afectată. Participarea la întâlnirile cu concurenții electorali sau candidații în alegeri este benevolă, fiind interzisă obligarea funcționarilor, elevilor, pacienților sau altor categorii de persoane să participe la ele.

Organele electorale pot fi sesizate în cazul neregulilor constatate în legătură cu organizarea și desfășurarea întâlnirilor.
–––

Rubrica IPN „Alegeri pe înțelesul tuturor” vine să explice noțiuni, termene şi practici care ţin de alegerile parlamentare în sistemul electoral mixt și de referendumul consultativ, care vor avea loc la 24 februarie.