logo

Alegeri pe înțelesul tuturor: finanțarea concurenților electorali


https://www.ipn.md/index.php/ro/alegeri-pe-intelesul-tuturor-finantarea-concurentilor-electorali-7978_1046604.html

Pentru realizarea activităților din campania electorală concurenții electorali pot primi donații doar pe contul bancar cu mențiunea „Fond electoral”, deschis pentru aceste alegeri. Persoanele fizice pot dona până la 50 de salarii medii lunare pe economie stabilite pentru anul respectiv, iar cele juridice – până la 100, și doar prin transfer bancar. Persoana juridică va informa acționarii sau pe membrii săi despre transfer. Iar persoanele fizice care vor face donații în numerar sunt obligați să completeze un formular privind donația.

Nu pot face donații cetățenii Republicii Moldova care nu au împlinit vârsta de 18 ani și nici cetățenii în privința cărora a fost instituită o măsură de ocrotire judiciară sub forma tutelei. Nu pot fi donate sume de bani obținute în afara țării și sunt interzise donațiile anonime sau cele făcute în numele unor terți. Nu se permit donațiile din partea autorităților publice, organizațiilor, întreprinderilor, instituțiilor publice, altor persoane juridice finanțate de la bugetul public sau care au capital de stat. Persoanele juridice nu pot dona bani în fondurile electorale ale concurenților dacă cu un an înainte de începerea perioadei electorale au desfășurat activități finanțate sau achitate din mijloace publice. Donațiile sunt interzise și în cazul persoanelor juridice cu capital străin sau mixt, inclusiv organizațiile necomerciale, sindicale, de binefacere sau religioase.

Concurenții electorali mai pot solicita de la Ministerul Finanțelor un  credit fără dobândă. Eliberarea creditelor de la bugetul de stat se face numai prin intermediul unui mandatar financiar, desemnat în acest scop de concurentul electoral. Mandatarul poate fi atât persoană fizică, cât și persoană juridică înregistrată la Ministerul Finanțelor. Creditele primite de la stat se sting, complet sau parţial, de către stat, în funcție de numărul total de voturi valabil exprimate obținute de concurentul electoral în circumscripția electorală respectivă.

Concurenții electorali care și-au retras candidatura sunt obligați să restituie în termen de două luni creditul alocat din bugetul de stat. În același termen sunt obligați să restituie creditul de la stat și concurenții electorali care au obținut mai puțin de trei la sută din voturile valabil exprimate pe întreaga ţară sau în circumscripțiile respective, inclusiv candidații independenți care nu au fost aleşi. Iar ceilalți concurenți electorali vor trebui să restituie creditul în termen de patru luni.

Mijloacele financiare acumulate pe contul „Fond electoral” vor fi utilizate exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor de campanie. Este interzisă utilizarea acestor bani în scopuri personale. De asemenea, concurenților electorali li se interzice să ofere alegătorilor bani sau să le dea acestora bunuri materiale fără plată, inclusiv cele obținute din ajutoare umanitare sau din alte acțiuni de binefacere.

Plafonul mijloacelor financiare pentru fiecare concurent electoral în circumscripția națională este de 86 871 855,75 lei, iar pentru fiecare concurent electoral în circumscripția uninominală – 1 845 000 lei. Plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul bancar „Fond electoral” al participanților la referendumul republican consultativ din data de 24 februarie 2019 a fost stabilit în mărime de 43 450 053,38 lei.

Concurenții electorali care nu vor utiliza surse financiare pentru activitățile din campanie sau pentru promovarea electorală pot să nu-și deschidă cont la bancă cu mențiunea „Fond electoral”, însă trebuie să informeze despre acest lucru Comisia Electorală Centrală.
–––

Rubrica IPN „Alegeri pe înțelesul tuturor” vine să explice noțiuni, termene şi practici care ţin de alegerile parlamentare în sistemul electoral mixt și de referendumul consultativ, care vor avea loc la 24 februarie.