logo

Alegeri pe înțelesul tuturor: cum votează cei care nu vor fi acasă în ziua alegerilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/alegeri-pe-intelesul-tuturor-cum-voteaza-cei-care-nu-vor-fi-acasa-in-ziua-aleger-7978_1046806.html

Cetățenii cu drept de vot pot vota la alegerile parlamentare și în cadrul referendumului consultativ din 24 februarie 2019 la secția de votare arondată domiciliului sau reședinței. În cazul în care alegătorul are și domiciliu, și reședință, în perioada valabilității reședinței el votează în localitatea în care își are reședința. Cetățenii care domiciliază sau se află în ziua votării în afara țării pot vota la una din cele 125 de secții de votare care vor fi deschise peste hotare. În aceste secții de votare, alegătorul completează și depune o declarație pe proprie răspundere privind abținerea de la votarea multiplă. Dacă persoana se află pe teritoriul țării, dar în altă localitate decât în cea în care își are domiciliul sau reședința, își va putea exercita dreptul la vot cu condiția prezentării, pe lângă buletinul de identitate, a certificatului pentru drept de vot.

Pentru alegerile parlamentare din 24 februarie alegătorii pot solicita două tipuri de certificate pentru drept de vot. Un tip de certificat este pentru alegerile în circumscripția uninominală, care permite alegătorului să voteze într-o altă secție de vot, chiar și dintr-o altă localitate, însă doar în raza circumscripției în care are domiciliul sau reședința valabilă. Celălalt certificat se referă la circumscripția națională și care permite alegătorului să voteze la oricare secție de votare. În baza certificatului respectiv, alegătorul poate vota la o altă secție și la referendumul consultativ. Pentru a ridica certificatul pentru drept de vot, alegătorii se pot adresa la biroul electoral al secției de votare în raza domiciliului, având cu ei un act de identitate. Certificatele pot fi solicitate odată cu constituirea biroului electoral, proces al căruia termen limită este 29 ianuarie. Ultima zi în care certificatele mai pot fi solicitate este 23 februarie. Acest lucru poate fi făcut între orele 08.00 și 17.00. La biroul electoral, alegătorul prezintă un act de identitate și depune o cerere.

Alegătorii care se află în aziluri, în închisori, instituții de reabilitare, spitale militarii, vor putea vota la secțiile de votare arondate instituției în care aceștia se află. Aceștia vor putea vota doar pentru concurenții electorali din circumscripția electorală națională, adică pentru candidații din lista națională a partidelor politice, precum și pentru referendumul republican consultativ. Votarea în circumscripția uninominală va fi permisă doar dacă instituția în care aceștia se află este în raza circumscripției electorale în care aceștia își au domiciliul sau reședința. Conducătorii instituțiilor vor completa formularul din lista electorală suplimentară cu datele personale ale cetățenilor instituționalizați, iar lista completată va fi transmisă biroului electoral al secției de votare începând cu două săptămâni înainte de ziua votării sau până la ora 18.00 a zilei precedente scrutinului.

Persoanele care nu au înregistrare la domiciliu sau dacă reședința este expirată, pot vota în cadrul alegerilor parlamentare pentru candidații din circumscripția națională și la referendumul republican consultativ, la orice secție de votare, unde vor fi înscriși în liste electorale suplimentare. Aceștia sunt obligați să completeze și să semneze o declarație pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă.

Studenții și elevii cu drept de vot înmatriculați la instituții de învățământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință pot vota, în cadrul alegerilor parlamentare, pentru candidații din circumscripția națională și la referendumul republican consultativ, la secțiile de votare din circumscripția în care se află instituția de învățământ fiind obligați să prezinte buletinul de identitate cu fișa de însoțire, să prezinte carnetul de student sau elev al instituției de învățământ. Dacă studenții și elevii au domiciliul sau reședința în aceeași circumscripție uninominală cu instituția de învățământ la care sunt înmatriculați, â pot vota și pentru candidatul din circumscripția uninominală.
–––

Rubrica IPN „Alegeri pe înțelesul tuturor” vine să explice noțiuni, termene și practici care țin de alegerile parlamentare în sistemul electoral mixt și de referendumul consultativ, care vor avea loc la 24 februarie.