logo

Alegeri pe înțelesul tuturor: contestațiile


https://www.ipn.md/index.php/ro/alegeri-pe-intelesul-tuturor-contestatiile-7978_1046720.html

Contestațiile privind organizarea și desfășurarea alegerilor sunt cereri de anulare sau revizuire a unui act, a unei hotărâri sau acțiuni. Acestea pot fi depuse de către alegători și concurenții electorali, care contestă acțiunile și hotărârile consiliilor și birourilor electorale, în organele electorale ierarhic superioare și în instanțele de judecată.

Contestația va conține descrierea faptelor invocate ca presupuse încălcări, probele, temeiul legal, cerințele contestatarului, semnătura și datele de identitate ale persoanei care o depune.

Contestațiile privind reflectarea campaniei electorale de către radiodifuzorii aflați sub jurisdicția Republicii Moldova se examinează de către Consiliul Audiovizualului, iar contestațiile ce vizează mijloacele de informare în masă scrise se examinează de către instanța de judecată. Deciziile organelor electorale și ale Consiliul Audiovizualului asupra contestațiilor pot fi, de asemenea, atacate în instanță de judecată.

Acțiunile sau inacțiunile și hotărârile organelor electorale, precum și acțiunile sau inacțiunile concurenților electorali pot fi contestate la organul electoral în termen de trei zile calendaristice de la data săvârșirii acțiunii sau identificării inacțiunii sau adoptării hotărârii. Termenul de depunere se calculează începând cu ziua următoare zilei în care a fost săvârșită acțiunea, a fost identificată inacțiunea sau a fost adoptată hotărârea. Contestațiile privind acțiunile și hotărârile Comisiei Electorale Centrale se depun la Curtea de Apel Chișinău.

Contestațiile privind acțiunile și hotărârile Comisiei Electorale Centrale în perioada electorală se examinează în termen de 5 zile calendaristice de la depunere, dar nu mai târziu de ziua alegerilor. Contestațiile privind acțiunile și hotărârile consiliilor electorale de circumscripție și ale birourilor secțiilor de votare se examinează în termen de trei zile calendaristice de la depunere, dar nu mai târziu de ziua alegerilor.

Contestațiile depuse în instanțele de judecată în ziua alegerilor se examinează în aceeași zi, iar contestațiile împotriva hotărârii organului electoral cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor și atribuirea mandatelor se examinează de către instanța de judecată concomitent cu confirmarea legalității și validarea mandatelor.

–––

Rubrica IPN „Alegeri pe înțelesul tuturor” vine să explice noțiuni, termene şi practici care țin de alegerile parlamentare în sistemul electoral mixt și de referendumul consultativ, care vor avea loc la 24 februarie.