logo

Alegeri pe înțelesul tuturor: bugetul scrutinelor


https://www.ipn.md/index.php/ro/alegeri-pe-intelesul-tuturor-bugetul-scrutinelor-7978_1046651.html

Pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din 24 februarie din bugetul de stat se alocă peste 110 milioane de lei. Peste 70% reprezintă bani pentru remunerarea muncii celor circa 24 de mii de funcționari electorali.

Urmează să fie asigurată activitatea organelor electorale: consilii de circumscripție electorală, birouri electorale ale secțiilor de votare. De asemenea, bugetul prevede cheltuieli pentru serviciile tipografice, adică pentru tipărirea tuturor documentelor electorale: procese-verbale, liste electorale, buletine de vot.

Pentru organizarea și desfășurarea referendumului republican consultativ, care se va desfășura în aceeași zi cu alegerile parlamentare, sunt alocați peste 10 milioane de lei. Banii sunt prevăzuți pentru buletine de vot, procese-verbale, acte de constatare, legitimații, formulare pentru birourile electorale ale secțiilor de votare, etichete de securizare și alte materiale electorale. Devizul prevede și cheltuielile care se referă la suplinirea personalului în vederea organizării activităților pentru desfășurarea referendumului pentru toate birourile electorale.

Plafonul mijloacelor financiare pentru fiecare concurent electoral în circumscripția națională este de 86 871 855,75 lei, iar pentru fiecare concurent electoral în circumscripția uninominală – 1 845 000 lei. Plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul bancar „Fond electoral” al participanților la referendumul republican consultativ din data de 24 februarie 2019 a fost stabilit în mărime de 43 450 053,38 lei.

Cuantumul creditului fără dobânda acordat concurenților electorali la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 este de 50 de mii de lei pentru fiecare partid politic, organizație social-politică și bloc electoral, în cazul circumscripției naționale. Pentru candidații la funcția de deputat în Parlament, desemnați de partide politice, organizații social-politice și blocuri electorale, precum și pentru candidați independenți, în circumscripții uninominale, creditul este de 10 mii de lei.

–––
Rubrica IPN „Alegeri pe înțelesul tuturor” vine să explice noțiuni, termene și practici care țin de alegerile parlamentare în sistemul electoral mixt și de referendumul consultativ, care vor avea loc la 24 februarie.