logo

Alegeri pe înțelesul tuturor: asigurarea dreptului la vot pentru persoanele cu dizabilități


https://www.ipn.md/index.php/ro/alegeri-pe-intelesul-tuturor-asigurarea-dreptului-la-vot-pentru-persoanele-7978_1046759.html

Persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, indiferent dacă au sau nu o dizabilitate, au dreptul de a vota. Lipsite de acest drept sunt doar persoanele declarate incapabile de către instanța de judecată. Comisia Electorală Centrală cu organele sale de toate nivelurile, împreună cu organele administrației publice locale, sunt responsabile să asigure adaptarea rezonabilă a secțiilor de votare pentru a asigura accesul nediscriminatoriu al persoanelor cu dizabilități, dar și al persoanelor în etate, inclusiv al persoanelor cu mobilitate redusă.

Organele administrației publice locale vor pune la dispoziția organelor electorale localuri pentru exercitarea drepturilor electorale, ușor accesibile pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, cu o bună iluminare electrică. De asemenea, organele administrației publice locale sunt responsabile de amplasarea rampelor la secțiile de votare. Iar Comisia Electorală Centrala, în limita posibilităților, va asigura persoanelor cu dizabilității dispozitive speciale adaptate sporirii accesibilității acestora la exercitarea de sine stătătoare a dreptului de vot. cum ar fi: plicuri șablon, rigle, lămpi sau lupe.

În cazul în care alegătorul nu poate completa de unul singur buletinul de vot, acesta are dreptul să solicite ajutorul unei persoane în care are încredere, însă aceasta nu trebuie să fie din rândul membrilor biroului secției de votare, reprezentanților concurenților electorali și a persoanelor auto­rizate să monitorizeze procesul electoral. De asemenea, persoana cu dizabilități are dreptul să intre în cabina de vot cu anumite dispozitive care îi permit să voteze singur, cum ar fi lupele sau alte tipuri de dispozitive în cazul alegătorilor cu dizabilități de vedere.

Persoanele care în ziua votării se află în spitale, stațiuni balneare, case de odihnă, amplasate în altă localitate decât locul permanent de trai, pot vota la alegerile parlamentare pentru candidații din circumscripția națională și la referendumul republican consultativ, fiind necesară înscrierea acestora în listele suplimentare, lucru care poate fi făcut începând cu două săptămâni înaintea alegerii și până la ora 18.00 din ziua precedentă votării.

În cazul în care alegătorul, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul de votare, biroul electoral al secției de votare desemnează, la cererea scrisă a acestuia, cel puțin 2 membri ai biroului care se deplasează cu o urnă de vot mobilă și cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul pentru ca acesta să voteze. Cererile pot fi făcute în scris, începând cu două săptămâni înainte de ziua votării și până la ora 18.00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15.00 dacă se prezintă și certificat medical.

Instituțiilor mass-media le este recomandată utilizarea mijloacelor tehnice speciale de informare, accesibile pentru persoanele cu dizabilități. Iar partidele, organizațiile social-politice, blocurile electorale, precum și candidații independenți sunt responsabili ca mesajele și platformele electorale promovate în campania electorală să fie prezentate într-o formă accesibilă pentru persoanele cu dizabilități.
–––

Rubrica IPN „Alegeri pe înțelesul tuturor” vine să explice noțiuni, termene şi practici care ţin de alegerile parlamentare în sistemul electoral mixt și de referendumul consultativ, care vor avea loc la 24 februarie.