logo

Alegeri amânate în Găgăuzia și datoria politică a lui Igor Dodon. De ce situația din regiune depinde de scenariile de constituire a puterii în țară? OP-ED


https://www.ipn.md/index.php/ro/alegeri-amanate-in-gagauzia-si-datoria-politica-a-lui-igor-7978_1048089.html

 

 
Irina Vlah, apreciind din turnul său de bașkan toate perspertivele constituirii noii puteri din țară, cu siguranță va încerca să mizeze cât mai avantajos și-i va cere liderului informal al socialiștilor să ia o decizie care va facilita realegerea ei pentru încă un termen...


 

Veaceslav Craciun
 

În aprilie s-a instaurat o liniște nemaiîntâlnită nu numai în politica națională, dar și în Găgăuzia. După ce Adunarea populară a schimbat data alegerii bașkanului pentru 30 iunie, viața politică a regiunii a trecut din obișnuitele conflicte și confruntări ale oponenților pentru putere în formatul acțiunilor pe sub mânecă. Această liniște ireală nu va dura mult – confruntarea oficială pentru funcția cea mai înaltă din autonomie va demara la sfârșitul lui aprilie. La acel moment se va cunoaște, probabil, finalul intrigii legate de noua putere în țară și cum un scenariu victorios poate influența aranjamentele găgăuze.

Conflict pe pistă falsă

Precum s-a și prezis, bașkanul Irina Vlah a refuzat să promulge amendanentele în Codul electoral local, adoptate de Adunarea Populară (APG-Y ) pe 18 martie, care propuneau majorarea pragului de prezență la alegerile bașkanului de la 33 la 50 la sută și utilizarea la votare a listelor registrului național, în locul listelor întocmite de administrațiile locale, folosite până acum. În adresarea sa oficială către speakerul APG-Y, conducătorul autonomiei a adus doar argumentul că deputații au adoptat proiectele, încălcând multiple reguli de procedură. În special, aleșii nu au obținut avize de la subiecții cu drept de inițiativă legislativă, nu au organizat dezbateri publice și au ignorat alte cerințe ale regulamentului APG-Y.

„Chiar fără a mă referi la conținut, returnez în adresa Dumneavoastră Legea UTA Gagauz-Yeri „Cu privire la aplicarea unor modificări și completări în Codul electoral” din 18 martie, ca fiind adoptată cu încălcarea procedurilor stabilite de lege, care deja nu pot fi corectate la o examinare repetată”, se spune în scrisoarea bașkanului.

Adunării Populare i-ar trebui două treimi de voturi ale deputaților aleși. Oponenții Irinei Vlah nu întrunesc atâtea voturi, dar aceasta nici nu are vreun rost practic. Oricare ar fi votul, CEC al Găgăuziei nu va putea obține datele registrului național, deoarece nu este un operator al datelor personale. Despre aceasta notaseră o serie de experți, iar săptămâna trecută a confirmat și președintele CEC a Moldovei Alina Rusu. Dânsa a spus că pentru a transmite datele registrului Comisiei Electorale a Găgăuziei, se cere modificarea Codului electoral al Moldovei.

Cât despre pragul de prezență, limita de 50 la sută se va aplica și fără decizia APG-Y, deoarece aceasta e stipulat în Regulamentul Găgăuziei, care pe plan juridic e superior Codului electoral local. Astfel, unicul rezultat al sârguinței APG-Y este deocamdată doar transpunerea datei alegerilor din 19 mai în 30 iunie.

De notat, deputații nu renunță la ideea de a fixa modificările în Codul electoral. Ei au decis chiar să formeze cu acest scop o comisie de conciliere, din care vor face parte și membri ai Comitetului executiv al Găgăuziei. Dar în contextul circumstanțelor enunțate, deocamdată nu prea este clar care-i rostul comisiei. Cum în genere nu este clar de ce s-a stârnit acest conflict axat pe încercarea de a modifica legislația chiar în ajunul campaniei electorale. Situația ar putea avea evoluții noi mai aproape de 30 aprilie, când va începe înregistrarea pretendenților la fotoliul de bașkan.

„Overtime” în preajma alegerilor

Se prea poate că mutarea datei alegerilor a fost principalul scop al oponenților lui Vlah. În perioada adăugată de „overtime” până la începutul campaniei electorale, ei ar putea să încerce să folosească împotriva demnitarului posibilitățile partenerilor săi de a Chișinău în persoana Partidului Democrat al Moldovei (PDM). Varianta respectivă este examinată și în anturajul apropiat al bașcanului. În special, prim-vicepreședintele bașcanului Vadim Ceban nu exclude că Vlah ar putea fi supusă, în scurt timp, urmăririi penale sau altei presiuni în scopul de a nu admite participarea ei în alegeri.

Alt pas al APG-Y în preajma alegerilor ar putea deveni schimbarea conducerii CEC al Gagauz-Yeri. Conform consilierului municipal din Comrat, ex-deputatului Parlamentului Piotr Vlah, aceasta s-ar putea produce la una din ședințele apropiate ale Adunării populare. Fostul deputat a făcut referință la sursele proprii din anturajul rivalului actualului bașkan, liderului organizației apropiate PDM „Noua Găgăuzie” Nicolai Dudoglo.

La rândul său, Irina Vlah, nu intenționează să cedeze puterea. Adepții ei au organizat în autonomie o acțiune de susținere a bașkanului. Locuitorilor li s-a propus să semneze că vor vota pe 30 iunie pentru actualul conducător al regiunii. O serie de deputați au apreciat acțiunile în cauză drept propagandă ilegală și s-au plâns la CEC a Găgăuziei. Unele medii din regiune, la fel, au apreciat colectarea semnăturilor drept violarea secretului votării, ceea ce contravine respectivului drept constituțional al cetățenilor.

Scenariile lui Igor Dodon și mizele bașkanului

Într-unul din interviurile sale, președintele Igor Dodon a sonorizat patru posibile scenarii de dezvoltare a evenimentelor în Parlament, acordând mai multe șanse alegerilor anticipate. Irina Vlah, apreciind din turnul său de bașkan toate perspectivele constituirii noii puteri din țară, cu siguranță va încerca să mizeze cât mai avantajos și-i va cere liderului informal al socialiștilor să ia o decizie care va facilita realegerea ei pentru încă un termen.

O ieșire ideală pentru conducătorul Găgăuziei ar fi alegerile anticipate, cu condiția, ca acele forțe din Chișinău, care nu și-o mai închipuie în funcția de bașkan, și-ar pierde în rezultatul campaniei pozițiile pe care le ocupă. Dar deocamdată mai verosimilă pare perspectiva că încă un tur de alegeri nu vor schimba puternic raportul de forțe PSRM – PDM, ceea ce ar conveni oponențlor bașkanului, care pledează pentru îndepărtarea ei de la putere.

Scenariul alianțelor între partide, la fel, îi deschide Irinei Vlah anumite posibilități în sensul soluțiilor pentru propriile ei sarcini politice. Socialiștii ar trebui să ia partea aliatului său găgăuz, având în vedere datoria politică din 24 februarie – când cu sprijinul bașkanului ei au primit pe teritoriul autonomiei mai mult de 10 la sută din numărul total al votanților săi. Viitorul rezultat al PSRM în alegerile parlamentare va depinde în mare parte de poziția bașkanului în autonomia găgăuză.

 
Veaceslav Craciun, Comrat

 


IPN publică în rubrica Op-Ed articole de opinie semnate de autori din afara redacţiei. Opiniile exprimate în aceste materiale nu neapărat coincid cu opiniile redacţiei.