Analistul politic Vladimir Socor, de la Fundaţia Jamestown din Statele Unite, consideră că alegerea unui preşedinte cu viziuni declarat rusofile este o noutate fără precedent în Republica Moldova. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, analistul a declarat că aceasta reprezintă unul dintre cele mai semnificative rezultate ale anului 2016, care reflectă, în parte, dezamăgirea unei părţi mari a electoratului din Republica Moldova faţă de rezultatele politicii de integrare europeană, transmite IPN.
În opinia sa, cu siguranţă, va exista o coabitare, dar o coabitare dificilă, între președintele Dodon şi guvernarea condusă de „gruparea domnului Plahotniuc”. Potrivit lui Vladimir Socor, șefii de stat operează nu doar cu pârghii oficiale constituţionale, dar şi cu autoritatea lor personală. Or, în cazul lui Igor Dodon aceste pârghii sunt limitate.
„Ce va putea face în mod concret domnul Dodon? Să propovăduiască federalizarea Republicii Moldova. Dar aceasta nu va face decât să strice atmosfera. Nu mai mult decât să strice atmosfera, pentru că în realitate nu va putea să facă nimic concret. Domnul Dodon va putea să obţină acces pe piaţa rusească pentru nişte producători de mere, dar şi aici va fi în competiţie cu guvernarea. Domnul Octavian Calmâc deja negociază accesul sporit pe piaţa Rusiei pentru producătorii din Republica Moldova. Şi, desigur, că rezultatele concrete ale negocierilor domnului Calmâc vor fi mult mai impresionante decât ale domnului Dodon. Deci, şi aici domnul Dodon nu are prea mult spaţiu de manevră”, a notat Vladimir Socor.
Referitor la cum ar putea să fie anul 2017, Vladimir Socor a declarant că, din punctul de vedere al politicii occidentale, Uniunea Europeană a adoptat o atitudine expectativă, ea cere insistent reforme în Republica Moldova în schimbul susţinerii economice. „Susţinerea economică este deocamdată foarte modestă, abia-abia asigură susţinerea bugetară, dar nu asigură deloc susţinerea pentru dezvoltarea economică. Statele Unite ale Americii sunt şi ele în expectativă, noua administraţie a lui Donald Trump nu şi-a definit încă politica externă. În primul rând, nu şi-a definit-o faţă de Rusia”, notează analistul politic. Vladimir Socor a mai spus că politica faţă de Republica Moldova va fi o consecinţă a politicii faţă de Rusia din partea administraţiei Trump.
„Rusia, din partea ei, după cum s-a văzut, adoptă o atitudine foarte reţinută faţă de Republica Moldova, tot o atitudine de aşteptare. În cazul în care se consolidează independenţa şi securitatea Ucrainei, atunci Moldova va fi cu atât mai mult la adăpost de orice intervenţie violentă sau subversivă din partea Rusiei”, a conchis Vladimir Socor.