logo

Alegerea conducerii raioanelor, marcată de schimbările conjuncturii politice din țară


https://www.ipn.md/index.php/ro/alegerea-conducerii-raioanelor-marcata-de-schimbarile-conjuncturii-politice-din-7965_1070471.html

Procedura de alegere a președinților și vicepreședinților raioanelor a fost marcată de schimbări ale conjuncturii politice din țară, legate de demisia din 12 noiembrie a guvernului condus de Maia Sandu. De asemenea, și de destrămarea alianței temporare a Partidului Socialiștilor cu Blocul ACUM și instaurarea guvernului  condus de Ion Chicu, numit cu susținerea PSRM și a Partidului Democrat din Moldova. Aceste circumstanțe au anulat aranjamentele anterioare, anunțate inițial de PSRM și ACUM, de a forma coaliții majoritare în raioane și de a alege, de comun acord, președinții și vicepreședinții raioanelor în dependență de rezultatele obținute de formațiunile respective.

Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, a declarat că o consecință directă a schimbării partenerului de guvernare a fost că în majoritatea raioanelor țării, președinții și vicepreședinții au fost aleși reprezentanții socialiștilor și democraților, care s-au susținut reciproc. În paralel, cu eforturi comune, cele două formațiuni politice i-au înlocuit pe reprezentanții Blocului ACUM în funcțiile de conducere ale comisiilor parlamentare. Prin urmare, după înlăturarea componentelor ACUM la nivel guvernamental și parlamentar, acest proces a continuat și în administrația publică locală.

Din 32 de președinți de raioane, 18 reprezintă Partidul Socialiștilor, zece sunt de la Partidul Democrat, doi sunt de la Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, iar câte un președinte este afiliat Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidului „Șor”.

„Deși vedem cu toții că Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor afirmă că avem un guvern tehnocrat, minoritar, vedem că la nivel local ei s-au organizat, au creat aceste coaliții. Datorită coalizării lor, au reușit să-și promoveze reprezentanții în funcțiile de conducere a raioanelor”, a menționat Igor Boțan. „Noi am văzut că această coalizare a democraților și a socialiștilor a avut loc și la nivel parlamentar. Am văzut cum a fost schimbată conducerea unor comisii, liderii unor delegații care reprezintă Moldova la forumurile internaționale. Deci per ansamblu putem spune, că deși se insistă pe o guvernare minoritară, la nivel de Parlament, de delegații, la nivel local, această coaliție are niște contururi foarte clare”, a adăugat directorul executiv ADEPT.

Rezultatele și detaliile referitoare la alegerea președinților și vicepreședinților raioanelor sunt reflectate pe pagina www.alegeri.md. Materialul analitic este unul inovativ, efectuat în premieră la nivel național în cadrul proiectului „Stimularea participării publicului în cadrul alegerilor locale generale din 2019 în Republica Moldova”, realizat cu suportul Ambasadei SUA, a precizat Polina Panainte, secretarul Coaliției civice pentru alegeri libere și corecte.