logo

Alecu Reniță: Deportările trebuie să ne țină vigilenți și cât mai departe de Rusia - un monstru care se zbate


https://www.ipn.md/index.php/ro/alecu-renita-deportarile-trebuie-sa-ne-tina-vigilenti-si-8004_1105204.html

Deportările din Basarabia, care au decapitat intelectualitatea unei comunități, au avut menirea de a lăsa localitățile fără repere. Opinia aparține deputatului în primul Parlament, Alecu Reniță, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice „Decapitarea și dezrădăcinarea neamului prin deportări”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit editorialistului Alecu Reniță, memoria deportărilor trebuie să țină populația din Republica Moldova vigilentă și cât mai departe de Rusia. Alecu Reniță spune că o eventuală venire a rușilor în Republica Moldova va determina toți reprezentanții coloanei a 5-a să acționeze la fel cum au acționat turnătorii în perioada deportărilor staliniste.

În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 a avut loc primul val al deportărilor din Basarabia și Nordul Bucovinei, mii de familii fiind strămutate forțat în Siberia și Kazahstanul de Nord. Potrivit editorialistului Alecu Reniță, deportările au vizat, în special, intelectualitatea unei localități. Scopul acestei drame fiind distrugerea coloanei vertebrale a comunității și inducerea fricii în persoanele rămase acasă, ca ulterior să accepte mai ușor colectivizarea și preluarea proprietăților.

„Într-o carte despre deportări scria într-un mod teribilist că nu Stalin ne-a deportat sau Uniunea Sovietică, ci cei care au scris denunțurile. Această pistă este total falsă. Aceste deportări, asasinate, lipsirea de proprietăți și familii, sunt o consecință directă a regimului adus aici, în Basarabia. Fără acest regim, elementele care au colaborat cu puterea sovietică, care au vrut să mărească listele, nu ar fi putut face acest lucru, iar drept dovadă servește perioada interbelică când ei au stat liniștiți în băncile lor. În 1941 când au avut loc deportările, ele au lovit direct în ceea ce însemna valorile și reperele unei localități, unei comunități. Primarul era reper în comunitate, școala și biserica. Partea intelectuală a fost decapitată pentru a lăsa localitățile dezgolite. Aceste comunități au pierdut reperele. Când te duci undeva și nu ai un ghid, începi să rătăcești. Această rătăcire îndelungată a generat acel homo sovieticus”, a spus deputatul în primul Parlament, Alecu Reniță.

Alecu Reniță spune că scopul deportărilor era distrugerea identității naționale și crearea așa-zisului „homo sovieticus”, persoană care se dezice de identitatea sa și se identifică cu URSS, acceptând pasiv tot ce impuneau autoritățile sovietice.

„În perioada Uniunii Sovietice se spunea că cetățenii sovietici au dreptul să-și aleagă etnia sau naționalitatea când împlinesc majoratul, la 18 ani, nu prin naștere. Au fost colegi de Universitate care și-au schimbat naționalitatea, au indicat că nu sunt moldoveni, ci ruși. Prin propagandă se dorea rusificarea și crearea unui imperiu. Putin a numit destrămarea URSS drept cea mai mare catastrofă a secolului XX, fiindcă ei aveau deja mari rezultate în spațiul asiatic, mai puțin în spațiul caucazian și baltic. În partea europeană aveau rezultate bune. Ei voiau să apară acel popor sovietic imens, o Rusie cu foarte multe minorități naționale, asimilate în mare măsură, inclusiv moldovenii. Când a venit Gorbaciov în 1985, a fost ultimul strigăt că nu vrem să fim homo sovieticus, nu ne este rușine de bunicii, părinții noștri. Fără revoltele populare din colonii nu se prăbușea Uniunea Sovietică atât de repede, dar revolta a aparținut popoarelor care au conștientizat că se află într-o închisoare”, a mai spus Alecu Reniță.

Alecu Reniță spune că Rusia lui Vladimir Putin continuă practicile perioadei sovietice, războiul din Ucraina fiind cel mai elocvent exemplu în acest sens. Potrivit editorialistului, Republica Moldova trebuie să se țină cât mai departe de lumea rusă, pentru a nu repeta atrocitățile istoriei.

„Dincolo de crimele uriașe împotriva umanității, aceste masacre și aceste drame umane care s-au produs începând cu 1917 și până la prăbușirea URSS nu au nicio justificare. Este încă o dovadă că orice regim totalitar produce doar nenorociri și dezastre, fără nicio perspectivă nici individuală, nici colectivă, și nici imperială. Trebuie să înțelegem esența acestui regim care a făcut atât de mult rău popoarelor și umanității și să fugim cât mai departe de el. Uniunea Sovietică a renăscut și generează acest război uriaș în Ucraina, pune în pericol pacea pe toată planeta, pune în pericol Europa și libertatea popoarelor. Azi, dacă Putin ajunge la Chișinău, toată rețeaua pe care o are în Republica Moldova va face exact la fel cum au făcut în 1940-1941. Deportările trebuie să ne țină vigilenți și să ne țină cât mai departe de acest monstru care se zbate și nu a dispărut din această parte a lumii”, a conchis editorialistul Alecu Reniță.

Dezbaterea publică la tema „Decapitarea și dezrădăcinarea neamului prin deportări” este ediția a 38-a din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Agenția de Presă IPN desfășoară acest ciclu de dezbateri cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.