logo

Ala Tocarciuc, despre vaccinurile anti-COVID-19 sigure și accesibile pentru Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/ala-tocarciuc-despre-vaccinurile-anti-covid-19-sigure-si-8004_1079605.html

Republica Moldova nu are prea multe variante de alegere dintre vaccinurile anti-COVID-19 pentru că sunt puține care au fost aprobate până la ora actuală. Situația se poate schimba pe parcurs, când vor fi mai multe vaccinuri precalificate și aprobate. O spune Ala Tocarciuc, expert în domeniul sănătății publice, care a menționat că, la momentul actual, platforma COVAX propune Moldovei o anumită cantitate de vaccin Pfizer și AstraZeneca. Ambele au particularități diferite. Pfizer, de exemplu, este admis oamenilor în vârstă, dar AstraZeneca nu a fost studiat în detalii sub acest aspect și, deocamdată, nu e recomandat oamenilor peste 65 de ani. Opiniile au fost exprimate la dezbaterea publică „Pandemia COVID-19 la răscruce de situații: Lecții învățate și lecții de învățat înainte de perioada de vaccinare”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Va trebui să fie ajustată campania de vaccinare pentru că în Moldova la prima etapă urma să fie vaccinați personalul medical și oamenii în vârstă de peste 60 de ani și dacă primim vaccinul AstraZeneca, care nu e recomandat pentru anumite categorii sau segmente, va trebui să ajustăm planul nostru național”, a remarcat experta. Ala Tocarciuc a precizat că deja mai multe vaccinuri se află la etapa de examinare. „Printre acestea sunt vaccinul rusesc și cel chinezesc, care a fost aprobat recent în China, cu eficiență diferită în diferite țări, dar bun, inclusiv, recomandat pentru copii. Nu știm până la urmă în următoarele loturi care vaccinuri vor veni în Moldova. Cred că situațional va trebui să adaptăm tacticile, să fim foarte flexibili”, a opinat Ala Tocarciuc.

Întrebată cum se vad lucrurile după un an de pandemie, cu privire la mutațiile virusului, Ala Tocarciuc a menționat că virusul COVID-19 este un organism viu și încearcă să se modifice și să se adapteze conviețuirii cu omul. Potrivit ei, încă o serie de vaccinuri, care sunt foarte aproape de a fi aprobate, au fost elaborate reieșind din modelul inițial al virusului, descifrat în ianuarie 2020. Experta susține că de atunci au apărut mai multe mutații, iar datorită faptului că unele țări au o monitorizare strictă a modelului virusului, au descoperit că sunt un șir de mutații care fac virusul mai contagios. „Acum toată lumea e concentrată la vaccinarea cu vaccinurile deja elaborate și noi vedem varianta inițială a virusului, dar în același timp virusul vine din spate, cu alte modele și nu tot timpul vaccinul este eficient”, a subliniat Ala Tocarciuc.

Experta e de părere că principala lecție învățată din acest an e că pandemia nu s-a sfârșit. S-au făcut multe ca să fie oprit valul îmbolnăvirilor, dar cu toții, atât sistemul medical, cât și populația trebuie să rămână vigilenți. Sistemul medical trebuie să rămână în regim de alertă, iar populația să se protejeze pentru că virusul va mai veni, în valuri. „Pe de o parte, noi nu avem, cu regret, acces la vaccinuri în cantități suficiente. Suntem o țară mică și săracă, dar avem acces la măști și putem să ne protejăm. Pe de altă parte, pentru campania de vaccinare care vine, avem nevoie de o echipa separată de specialiști pentru că cei care sunt implicați în activitățile lor zilnice, au pacienți de tratat, alte lucruri zilnice pe care trebuie să le facă și plus la asta vor avea de vaccinat, atunci ceva o să sufere în calitate. Mai avem timp să ne gândim și să avem o echipă separată pentru procesul de vaccinare, cum s-a făcut în toate țările”, a sugerat Ala Tocarciuc.

Dezbaterea publică „Pandemia COVID-19 la răscruce de situații: Lecții învățate și lecții de învățat înainte de perioada de vaccinare”, este ediția a 170-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană „Hanns Seidel”.