Republica Moldova trebuie să-și revadă toate acțiunile pe care le-a întreprins până acum pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Mai exact, autoritățile trebuie să întocmească o foaie de schimbări care ar ajuta la stoparea creșterii, dar și micșorarea numărului persoanelor testate pozitiv cu COVID-19. Despre aceasta a vorbit Ala Tocarciuc, expertă în probleme de sănătate publică în cadrul dezbaterilor publice „De ce nu cedează COVID-19? Cine și ce are de făcut?” organizate de Agenția de presă IPN.
„În comparație cu alte țări, toate măsurile întreprinse de către Republica Moldova până acum în combaterea pandemiei au fost printre cele mai stricte. Noi am avut situație excepțională, noi am ținut oamenii în carantină, noi am avut foarte mari restricții și foarte multe voci spun că noi toate astea am făcut și nu a ajutat. Părerea mea este că noi am avut toate astea scrise frumos pe hârtie, dar nu am făcut totul în realitate. Altă întrebare este cum noi am făcut asta și de ce făcând toate aceste lucruri noi nu am reușit să oprim virusul? De aici trebuie să pornim răspunsul la întrebarea ce facem mai departe”, a declarat Ala Tocarciuc.
Experta susține că autoritățile nu trebuie să se conducă după conceptul că au făcut totul și nu le-a ieșit nimic. „Sarcina noastră este să oprim virusul, să-l luăm sub control. Acum el ne controlează pe noi, dar noi trebuie să luăm virusul sub control. Ce trebuie să facem noi? Trebuie să luăm o listă de trei acțiuni care sunt cele mai importante pe partea medicală: identificare bolnavilor, urmărirea contactelor și măsurile de securitate biologică și să vedem unde putem îmbunătăți, ce nu am făcut corect, să corectăm aceste greșeli”, a spus ea.
Mai mult decât atât, Ala Tocarciuc este de părere că autoritățile trebuia să reia de la bun început analiza acțiunilor pe care le-au făcut și să identifice care a fost punctul în care au greșit.
„În managementul schimbărilor este așa o noțiune precum „foaie de schimbări”. Identificarea bolnavilor: cum am făcut și cum trebuie să facem, și unde sunt diferențele, dar și de ce fel de resurse avem nevoie ca noi să corectăm. Urmărirea contactelor: ce am făcut pana acum, ce trebuie să facem, ce ne lipsește și asta să începem să facem. Dacă noi îi identificăm pe toți cei bolnavi și identificăm toți contactații și îi izolăm, în maxim 2-3 săptămâni, numărul de bolnavi noi va scădea drastic. Asta au făcut toate țările”, a precizat Ala Tocarciuc.
Dezbaterile „De ce nu cedează COVID-19? Cine și ce are de făcut?” sunt ediția a 139-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.