logo

Ajutorul militar și financiar oferit de SUA va întări capacitatea de apărare a Ucrainei, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/ajutorul-militar-si-financiar-oferit-de-sua-va-intari-7978_1104148.html

Anul 2024 va fi un an al rezistenței pentru Ucraina, iar ajutorul militar și financiar oferit de SUA va întări capacitatea de apărare a statului vecin. O spune directorul adjunct IPRE, Mihai Mogîldea, potrivit căruia întârzierea ajutorului militar american a pus pe pauză ambiția Ucrainei de a lansa o contraofensivă în acest an. Și directorul Institutului Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM, Victor Juc, spune că ajutorul militar oferit Ucrainei de SUA este unul crucial pentru susținerea poporului ucrainean, iar grație acestui sprijin armata ucraineană va reuși să asigure stabilizarea liniei frontului, notează IPN.

La 21 aprilie Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un pachet de ajutor financiar și militar pentru Ucraina în valoare de 61 de miliarde de dolari. Urmare a acestui vot armata ucraineană urmează să primească echipamente și muniții pentru a face față atacurilor rusești. Expertul Mihai Mogîldea spune că ajutorul american va întări capacitățile de rezistență ale Ucrainei, însă evoluțiile acestui război vor fi clare după alegerile prezidențiale din SUA și cele pentru Parlamentul European.

„Acest ajutor militar și financiar va întări capacitatea de apărare a Ucrainei. Va ajuta Ucraina să aibă resursele necesare ca să reziste în fața atacului Rusiei. Pentru acest an prognozele tuturor analiștilor nu erau tocmai pozitive, pentru că întârzierea acestui ajutor militar mai mult de 6 luni a stopat ambiția Ucrainei de a lansa o contraofensivă în anul curent. Încă din toamna anului trecut era clar că anul 2024 va fi un an al rezistenței ucrainene, un an în care Ucraina nu va fi capabilă să lanseze o contraofensivă și să împingă trupele rusești dincolo de linia actuală a frontului. Veștile bune care vin din SUA ne fac mai încrezători că Ucraina poate să reziste și să-și consolideze pozițiile, iar pentru anul următor își poate stabili planuri mai ambițioase. Avem alegeri în SUA în noiembrie, avem și alegeri pentru Parlamentul European și va fi setată o nouă conducere a Uniunii Europene, acest proces se va încheia prin septembrie și prin noiembrie-decembrie va fi clar pentru toată lumea care sunt potențialele resurse pe care le pot aloca atât europenii, cât și americanii pentru Ucraina”, a spus directorul adjunct IPRE, Mihai Mogîldea, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Directorul Institutului Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM, Victor Juc, spune că ajutorul american de 61 de miliarde de dolari este extrem de important pentru armata ucraineană și va contribui la stabilizarea liniei frontului.

„Asistența SUA către Ucraina era absolut necesară pentru că Ucraina se confrunta cu o penurie totală de muniții, armament. N-aș spune că Partidul Republican premeditat a tărăgănat adoptarea acestui ajutor, pur și simplu, în SUA sunt alte interese. Mai ales că Donald Trump a spus că după prezumtiva sa victorie el se va concentra pe America Centrală și de Sud, adică Europa ar urma să rămână pe planul doi. Rusia a folosit masiv resursele de care dispune și acum, pentru că va veni acest ajutor din partea SUA, situația ar putea să se schimbe, dar nu foarte mult. Acest ajutor, mai degrabă, va stabiliza frontul. Și armata, și clasa politică, și populația din Ucraina sunt foarte obosite”, a spus Victor Juc.

După aprobarea de către Camera Reprezentanților a SUA, legea privind ajutorul oferit Ucrainei urmează să fie aprobată în Senat și să fie expediată președintelui american pentru promulgare. Ca reacție a inițiativei americane, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitrii Peskov, a spus că decizia Camerei Reprezentanților
va omorî și mai mulți ucraineni din cauza regimului de la Kiev”.