logo

Air Moldova acuză o bancă comercială de constrângeri financiare și împingere spre faliment


https://www.ipn.md/index.php/ro/air-moldova-acuza-o-banca-comerciala-de-constrangeri-financiare-7966_1096635.html

Operatorul aerian Air Moldova susține că este dispusă să achite datoriile față de prestatori și să-și onoreze obligațiunile față de pasageri, dar problemele financiare cu care se confruntă compania la ziua de azi sunt cauzate de acțiunile unei bănci comerciale. Potrivit operatorului, la banca respectivă sunt blocați 150 de milioane de lei, bani care ar permite companiei să achite prestatorilor de servicii pentru a nu anula curse zilnic, bani care ar permite suplinirea flotei proprii și bani care ar asigura activitatea companiei fără constrângere. „Faptele vorbesc de la sine, iar acțiunile băncii par a urmări scopul de a împinge compania spre faliment”, se arată într-un comunicat de presă al Air Moldova, citat de IPN.

Compania mai spune că o parte din datorii sunt istorice, de pe timpul companiei de stat, pe care Air Moldova le-a achitat din 2018 până în prezent. O altă parte din datorii sunt cauzate de pandemie, război și pierderea destinațiilor cheie. „Banca, prin includerea în contract a unor clauze abuzive, obligă Air Moldova să cerșească propriii bani pentru a achita operarea zborurilor, iar de fiecare dată când primește un refuz compania este nevoită să anuleze zborurile. Din păcate, acțiunile băncii nu sunt nimic altceva decât constrângeri financiare grave pentru companie, create intenționat. Cu toate acestea, compania continuă să achite datoriile zilnic și întreprinde măsuri pentru a gestiona situația și a nu permite falimentarea operatorului național”, se arată în comunicat.

Operatorul spune că este de acord cu afirmațiile președintei Maia Sandu, care se referă la managementul defectuos al fostei întreprinderi de stat Air Moldova. Compania solicită Procuraturii să-i comunice la ce etapă se află dosarele fostului director Air Moldova.

Recent, angajații Air Moldova au lansat o petiție în adresa Președinției în care spune că șefa statului ar fi „ultima șansă de a salva operatorul național”, în caz contrar va intra în faliment. Într-un răspuns, Maia Sandu a declarat că datoriile acumulate trebuie să le întoarcă „cei care le-au făcut”. Totodată, președintele a menționat că autoritățile așteaptă noutăți de la Procuratură despre modul în care a fost falimentată compania atunci când era în proprietatea statului, după care privatizată.