AIE se pronunţă pentru modificarea Constituţiei printr-un referendum
https://www.ipn.md/index.php/ro/aie-se-pronunta-pentru-modificarea-constitutiei-printr-un-referendum-7965_978784.html
„Deputaţii comunişti vor vota la alegerile repetate şeful statului, în caz contrar, partidul va dispărea. În PCRM sunt două echipe: una care vrea să voteze preşedintele, iar alta radicală care vrea alegeri anticipate. Urmează sa vedem care dintre cele doua echipe va conduce partidul”, a declarat preşedintele Parlamentului, preşedintele interimat al statului, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV Chişinău, la care au participat cei patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), transmite Info-Prim Neo.
Candidatul AIE la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Marian Lupu, lider al PDM şi fost fruntaş în PCRM, susţine că în decizia plenarei Comitetului Central al PCRM persistă ceva „mai puţin obişnuit”. Lupu susţine că formula „plenara obligă fracţiunea PCRM să nu voteze candidatura propusă de AIE” sună a indicaţie, iar unii deputaţi comunişti ar putea să nu se lase obligaţi. „Eu, fiind membru al PCRM, nu am auzit astfel de formule. Avem două adresări de la primari şi consilieri comunişti din Râşcani şi Sângerei, prin care aceştia roagă conducerea PCRM să-l voteze pe Lupu la funcţia de preşedinte. Acest lucru demonstrează că în PCRM există şi poziţii separate, spune Marian Lupu, adăugând că dacă la 10 noiembrie nu va fi votat preşedintele, mai este la dispoziţie o lună pentru dialog.
La rândul său, premierul Vlad Filat, liderul PLDM, susţine că decizia comuniştilor de a nu vota preşedintele este „o tactică a comuniştilor, întrucât ei vor încerca să negocieze până în ultimul moment pentru a obţine cât mai multe avantaje”. „PCRM impune condiţii inacceptabile nu doar pentru noi, dar şi pentru societate, condiţii care ar schimba toată conjunctura politică, cum ar fi crearea unei alte Alianţe, demiterea Guvernului, schimbarea preşedintelui Parlamentului. Sunt nişte mesaje ce împiedică, de fapt, dialogul”, a precizat Filat.
Liderul AMN, Serafim Urecheanu, crede că decizia comuniştilor de a nu participa la vot este una pripită, adoptată într-o situaţie de stres, pentru că PCRM are un rating în scădere. „Ne putem aştepta la surprize, când deputaţii PCRM vot intra în cabina de vot şi vor vota, pentru că, în caz contrar, sunt sortiţi la dispariţie de pe câmpul politic. Comuniştii nu vor vota mâine din teamă faţă de Voronin, dar această teamă se va sparge până la urmă”, afirmă Urecheanu.
Cei patru lideri ai AIE îşi propun modificarea Constituţiei pentru a găsi o soluţie pentru evitarea blocajului de alegere a şefului statului, care s-ar repetat şi în alte situaţii. Marian Lupu a declarat că „va trebui să organizăm un referendum Constituţional”, unde „poporul va spune ce doreşte, iar clasa politică va trebui să se conformeze acestei poziţii”.
Vlad Filat afirmă că „este singura Constituţie a ţărilor din regiune, care nu a fost supusă votului cetăţenilor”. „ E cazul să facem modificările necesare, pentru a avea o Constituţie funcţională. Noi am adunat peste 200 de mii de semnături de la cetăţeni în sprijinul realizării acestei modificări în Constituţie şi vom duce acest angajament până la capăt", a spus Filat.
Mihai Ghimpu, a declarat că urmează să se decidă de ce fel de republică are nevoie poporul – de una prezidenţială, semi-prezidenţială sau parlamentară.
Cei patru lideri se declară convinşi că la alegerile prezidenţiale repetate un grup de deputaţi comunişti va vota seful statului.