logo

Agricultura conservativă promovată de Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P)


https://www.ipn.md/index.php/ro/agricultura-conservativa-promovata-de-proiectul-agricultura-competitiva-in-moldo-7542_1065754.html

 

09 Noiembrie 2017

 

În perioada iunie-octombrie  2017, proiectul MAC-P a desfășurat  5 seminare științifico-practice cu genericul Ziua Câmpului. Evenimentele au avut loc pe terenuri agricole-model din raioanele Fălești, Criuleni, Leova, Hâncești și Dondușeni, care aparțin fermierilor cu experiență din Republica Moldova, beneficiari ai Programului de granturi post-investiţionale „Managementul Durabil al Terenurilor”.

Scopul acestei acțiuni a fost de a promova soluții pentru o agricultură competitivă în Republica Moldova prin aplicarea tehnologiilor conservative, inclusiv semănatul direct (no-till) și semănatul în benzi (strip-till) pe câmpuri cultivate cu grâu comun de toamnă, soia, orz, rapiţă și porumb.

Peste 240 de persoane - agricultori din zona de Nord, Centru și Sud, reprezentanți ai direcţiilor agricole raionale, viitori specialiști în domeniu şi jurnaliști au aflat despre particularitățile și rezultatele aplicării sistemului conservativ de agricultură. În cadrul evenimentelor au fost prezentate principiile, modelele și avantajele sistemului conservativ de agricultură; evoluţia fertilităţii naturale a cernoziomurilor în condiţii de agricultură sustenabilă; semănatul culturilor cerealiere în cadrul sistemului conservativ de agricultură; tehnologiile no-till și strip-till - implementarea „pas cu pas”. De asemenea, în cadrul seminarelor au fost prezentate, în teren, utilaje și tehnologii, precum semănători și tocătoare moderne, specifice pentru practicarea unei agriculturi conservative.  Au fost oferite sfaturi și consultații privind reglarea corectă a acestor utilaje, astfel încât producătorii agricoli să obțină randament maxim pe terenurile unde aplică semănatul direct sau semănatul în benzi. Fermierii care au găzduit evenimentele au avut posibilitatea să vorbească despre experiența lor în utilizarea și aplicarea tehnologiilor și procedurilor prietenoase mediului, menționând avantajele, dar și vulnerabilitățile acestor abordări noi în agricultură.

Informațiile au fost prezentate de către experții în domeniu - Sergiu Gavrilaș, Gheorghe Jigău, Igor Bujor, dar și de gazdele evenimentelor - Nicolai Kiktenko (SRL „Gospodarul-Rediu”, s. Rediul de Sus, r. Făleşti), Gheorghe Panfil (G.Ţ. „Panfil Ion”, s. Plop, r. Donduşeni), Mihai Cerguță (SRL „CIMCAZAC”, s. Cimișeni, r. Criuleni), Andrei Moroz (GȚ „Alla Moroz”, s. Sărata Galbenă, r. Hâncești), Eugen Adam (SRL „Roua Piersicului”, s. Tochile Răducani, r. Leova).

Pe durata Zilelor Câmpului, experții proiectului MAC-P au promovat aplicarea corectă a sistemului conservativ de agricultură pentru a contribui la păstrarea și conservarea fertilităţii solului prin micşorarea procesului de eroziune eoliană și hidrică a solului, precum și pentru a asigura păstrarea apei în sol - rezultate care  pot fi obținute dacă sunt respectate cu rigurozitate principiile de bază în agricultura conservativă la toate etapele activității agricole (asolamentul, recoltarea, fertilizarea și semănatul).

Secetele frecvente, precipitațiile reduse, eroziunea și degradarea solului sunt procese tot mai accentuate în R. Moldova, iar agricultura tradițională – cu plugul și răsturnarea brazdei – nu mai este deloc avantajoasă pentru fermierii care își doresc recolte stabile, pe soluri fertile. Tehnologiile conservative sunt cele care aduc performanțe, iar datorită proiectului MAC-P, prin intermediul Programului de granturi post-investiționale „Managementul Durabil al Terenurilor”, 165 de producători agricoli au beneficiat de  granturi pentru investițiile efectuate în practici și tehnologii necesare pentru implementarea sistemului conservativ de agricultură și a unui management durabil al terenurilor.

Programul de granturi post-investiționale „Managementul durabil al terenurilor” a fost lansat în 2014 şi este parte componentă a proiectului MAC-P, finanţat din fondurile Băncii Mondiale, Guvernului Suediei, Facilităţii Globale de Mediu și Guvernului Republicii Moldova. Mai multe detalii despre proiectul MAC-P găsiți pe paginile www.aipa.gov.md, www.capmu.md.

 


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului, prezentat spre publicare şi/sau distribuire