Agricultorii spun că nu-şi pot asigura recoltele pentru că tarifele sunt prea mari
https://www.ipn.md/index.php/ro/agricultorii-spun-ca-nu-si-pot-asigura-recoltele-pentru-ca-7966_970680.html
Fermierii din Moldova ignorează sistemul de asigurare în agricultură din cauza taxelor prea mari, dar şi pentru că nu au încredere în acesta. O atare opinie a fost formulată miercuri, 23 iulie, în cadrul unui seminar la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, transmite Info-Prim Neo.
Şeful Centrului de economie agrară şi dezvoltarea rurală al Institutului de Finanţe, Economie şi Statistică (IEFS), Tudor Bajura, a informat că în perioada 2006-2007 mai puţin de 1% din suprafeţele agricole din ţară au fost asigurate contra riscurilor naturale. Potrivit unui studiu efectuat de IEFS, circa 75% din agenţii economici din agricultură spun că nu-şi pot asigura recoltele pentru că tarifele sunt prea mari, iar 25% nu sunt siguri că îşi vor ridica despăgubirile.
Potrivit lui Tudor Bajura, în UE sunt plătite despăgubiri în valoare de 60-70% din taxa achitată pentru asigurare. În timp ce în R. Moldova această cifră constituie doar 30-35%.
Şeful Departamentului de asigurări agricole a companiei „Moldasig”, Vasile Lungu, spune că taxa de asigurare este calculată ţinând cont de suma suprafeţei asigurate, productivitatea planificată calculată în medie pe ultimii trei ani şi preţul prognozat pentru producţia asigurată.
Conform legii cu privire la asigurarea subvenţionată, statul achită 80% din taxa pentru asigurare, iar agricultorii – 20%. Termenul de asigurare pentru culturile de toamnă este 1 decembrie, pentru culturile multianuale – 31 decembrie, pentru culturile de primăvară – 1 iunie.
Prejudiciul suferit în urma unei calamităţi naturale este stabilit de reprezentanţii companiei de asigurări cu ajutorul unei comisii formate de către autorităţile publice locale. „Dacă suprafaţa însămânţată este distrusă în întregime, compania de asigurări achită 70% din paguba estimată, precizează Vasile Lungu. În situaţia când distrugerile sunt parţiale, calculele se fac la recoltare, fiind achitate 70-80% din roada neobţinută.
În perioada 2006-20007 au fost încheiate peste 600 de contracte de asigurare subvenţionată în agricultură. Valoarea despăgubirilor plătite de compania „Moldasig” a fost de circa 16 mln lei.
Seminarul „Probleme şi opţiuni pentru asigurările în agricultură în condiţiile schimbărilor de climă” a fost organizat de către Business Consulting Institute în cadrul proiectului „Strategia Naţională de Atenuare a Riscurilor Naturale şi de Schimbare a Climei”, finanţat de Banca Mondială.