logo

Agricultorii se plâng pe prețurile mari la inputuri


https://www.ipn.md/index.php/ro/agricultorii-se-plang-pe-preturile-mari-la-inputuri-7966_1096063.html

Agricultorii au început lucrările agricole de primăvară. Se bucură de precipitații și speră că vor fi ocoliți anul acesta de secetă. Chiar dacă dispun de material semincer, producătorii agricoli se plâng pe prețurile mari la inputuri. Despre aceasta au povestit șefii direcțiilor agricole raionale în cadrul unei discuții cu vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, transmite IPN.

„Referindu-mă la semănatul culturilor tehnice și pregătirea către semănatul de primăvară, pot menționa că, în urma discuțiilor cu agenții economici, am stabilit că semănatul va fi aproximativ în perioada 5-8 aprilie, când temperatura afară va fi de 15 grade, iar în sol de circa 8 grade. În prezent se fac pregătiri pentru semănatul de primăvară la floarea-soarelui și la porumb. Inputurile sunt, dar agenții economici menționează faptul că ele sunt prea scumpe”, a declarat Pavel Curus, șeful Secției agricultură din Căușeni.

Viorel Scutaru, șeful Direcției agricultură și alimentație Ungheni, a spus că, înainte de precipitațiile din ultima perioadă, deficitul de umiditate era de 60%, dar lucrurile s-au schimbat. „Sperăm să avem un an agricol cât mai reușit din punct de vedere al precipitațiilor și cu cât mai puține calamități naturale”, a notat responsabilul.

Ion Sîrbu, de la Direcția agricultură și alimentație Hâncești, a declarat că umiditatea în sol este acum  de  70-90%. Ploile din ultimele zile au adus o speranță mai mare că anul acesta nu va fi o secetă hidrologică. O problemă pentru agenții economici o reprezintă prețurile la inputuri, care sunt destul de usturătoare. Totodată, e mai complicat în cazul agenților economici mici, care rămân în urmă cu efectuarea lucrărilor de primăvară. Și aceasta pentru că ei închiriază tehnica de la producătorii mai mari, care își efectuează propriile lucrări.

O problemă sesizată de către șeful Secției agricultură Dubăsari, Serghei Guvir, este că doar până pe 1 aprilie este permis accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari situate după traseul Tiraspol-Camenca.

Responsabilii din mai multe raioane au raportat că există solicitări de a defrișa livezile și viile vechi deoarece nu mai au venituri de pe urma lor. În context, ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat că plantațiile care generează doar pierderi trebuie defrișată și reintroduse în circuitul agricol prin plantarea soiurilor noiMAIA are programe de subvenționare și pentru defrișare, și pentru plantații noi.

Însă, atenționează Vladimir Bolea, acest proces de defrișare trebuie desfășurat eficient, întrucât există riscul să nu mai existe fructe pentru procesare, cantități care și așa sunt în scădere. În acest sens, agricultorii sunt îndemnați să-și coordoneze intențiile cu specialiștii din agricultură. De exemplu, să fie plantate livezi preconizate din start pentru procesare și în acest scop sunt soiuri speciale, cu productivitate mare.