logo

Agricultorii opresc protestele până la 10 octombrie. Ce le-a promis Maia Sandu


https://www.ipn.md/index.php/ro/agricultorii-opresc-protestele-pana-la-10-octombrie-ce-le-7966_1107573.html

Președintele Maia Sandu va discuta cu Parlamentul și Guvernul, pentru a deschide o comunicare nouă cu fermierii, astfel încât prin dialog să fie identificate soluții de comun acord, ținând cont de solicitările sectorul cerealier, ale furnizorilor de inputuri, și de capacitățile bugetare ale statului. Decizia a fost luată după discuțiile cu reprezentanții mai multor asociații de producători de cereale din diferite regiuni ale țării și cu reprezentanții unor furnizori de inputuri pentru sectorul agricol, transmite IPN.

Potrivit Președinției, Guvernul și Parlamentul au elaborat în ritm accelerat o lege, adoptată cu vot unanim în Parlament, care să le permită fermierilor reeșalonarea creditelor, cu posibilitatea de a opri procesul de executare timp de 6 luni.

„Opiniile prezentate azi de fermieri și furnizorii de inputuri cu privire la această lege sunt împărțite –unii cer suspendarea ei și analiza individuală a fiecărui caz în parte, alții cer modificarea prevederilor din lege. Am ascultat precizările fermierilor și am încercat să găsim împreună soluții pornind de la realitatea existentă. Soluții miraculoase și ușoare pentru o problemă de lungă durată în sectorul agricol nu există”, a declarat șeful statului.

Președinția menționează că o parte din furnizorii de inputuri sunt deschiși să extindă perioada de achitare a datoriilor de către agricultori. „E nevoie de identificarea unui instrument clar, prin care fermierii să fie protejați de penalitățile exagerate și silite”, se menționează într-un comunicat de presă al Președinției.

Maia Sandu cere transparență în acordarea subvențiilor și consideră că trebuie publicată lista completă a beneficiarilor de plăți.

La rândul său, Alexandru Bădărău, director executiv al Asociației Forța Fermierilor, a declarat că, în cadrul discuțiilor cu președintele țării, agricultorii au cerut să fie întoarsă Parlamentului legea pentru susținerea fermierilor, deoarece aceasta nu a fost discutată cu agricultorii. Aceștia au înaintat președinției un set de propuneri pentru modificarea proiectului.

De asemenea, agricultorii au mai solicitat demisia ministrului agriculturii Vladimir Bolea, stoparea propagandei și a falsurilor împotriva agricultorilor, promovată pe rețele de socializare, transparentizarea tuturor actelor cu privire la susținerea sectorului agricol, „pentru a se vedea investiția statului în păstrarea locurilor de muncă în mediul rural, care, în afară de agricultură și prelucrarea produselor agricole, nu există”.

Alexandru Bădărău a anunțat că protestele agricultorilor au fost suspendate până pe 10 octombrie și că până atunci așteaptă acțiuni din partea autorităților.