logo

Agricultorii au ieșit să protesteze cu tehnica în stradă


https://www.ipn.md/index.php/ro/agricultorii-au-iesit-sa-protesteze-cu-tehnica-in-strada-7966_1097672.html

Agricultorii din Sângerei, Fălești, Edineț, Ștefan Vodă, Căușeni, dar și din alte raioane au ieșit să protesteze cu tehnica în stradă. Unii dintre au pornit cu tractoarele claxonând spre capitală, transmite IPN.

„Agricultorii din raionul Sângerei au ieșit astăzi la proteste aici, la intrarea în Sângerei, pentru a cere guvernării să fie mai aproape de problemele cu care se confruntă ei și să ia act de ele, să fie mai aproape de agricultori, să-i ajute. Să-i susțină, deoarece prețurile care se oferă astăzi pentru produsele agricole, pentru munca țăranului, a agricultorilor, sunt mizere. Iar prețurile la carburanți, inputuri, semințe au fost exagerate”, a declarat un agricultor din Sângerei, care a postat pe pagina de Facebook a Asociației „Forța Fermierilor” un video cu tehnica agricolă scoasă în stradă.

„Agricultorii din raionul Hâncești au pornit spre intersecția de la Leova”, se menționează într-un alt video în care apar zeci de tractoare care se deplasează claxonând.

„Leova pornește deja spre capitală. Împreună cu Cantemirul, împreună cu Cahulul mergem înainte”, spune un  alt agricultor.

„Acestea sunt consecințele neglijării multiplelor crize în ramura agricolă timp de un an din partea autorităților abilitate. Acum producătorii agricoli sunt nevoiți să aleagă între falimentul în scurt timp și protestul în capitală”, a declarat conducătorul Asociației „Forța Fermierilor, Alexandru Slusari.

Guvernul a alocat suplimentar 533 de milioane de lei în sprijinul agricultorilor afectați de criza economică regională și este antrenat în identificarea soluțiilor pentru substituirea exporturilor și compensarea pierderilor suferite de agricultori. Despre aceasta a anunțat astăzi șeful cabinetului de miniștri, Dorin Recean, în cadrul unei noi runde de discuții la Casa Guvernului cu reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”, la care a participat și vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii.