logo

Agricultorii afectați de secetă scăpă de penalități de întârziere la plata ratelor


https://www.ipn.md/index.php/ro/agricultorii-afectati-de-seceta-scapa-de-penalitati-de-intarziere-7966_1106853.html

Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii va renunța la penalitățile de întârziere în cazul fermierilor care au restanțe la plata ratelor în 2024 din cauza calamităților naturale. Condiția este să prezinte un aviz de atestare a impedimentului justificativ pentru neexecutarea obligațiilor contractuale, eliberat de Camera de Comerț și Industrie. Aceasta este una dintre măsurile prezentate de către vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, la ședința Comitetului de Supraveghere al Agenției, transmite IPN.

O altă propunere este ca fermierilor afectați de secetă și alte calamități naturale din anul 2024 să le fie acordată o vacanță de plată de 6 luni pentru ratele intermediare scadente în perioada 2 septembrie-31 decembrie 2024. Acest lucru va fi posibil la cererea scrisă a fermierilor beneficiari, în baza aceluiași aviz de atestare a impedimentului justificativ.

Se mai propune suspendarea plății ultimei rate scadente în 2024, pentru aceeași perioadă, 2 septembrie-31 decembrie 2024, în aceleași condiții, pe baza cererii scrise și a avizului eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Pe lângă aceste măsuri, s-a decis reducerea avansului inițial necesar pentru Programul de dezvoltare a sistemului de irigare la scară mică, de la 40% la 20%, facilitând astfel accesul fermierilor la echipamentele de irigare esențiale pentru sustenabilitatea agriculturii.

„Prin aceste decizii  MAIA vine în sprijinul fermierilor care se confruntă cu dificultăți majore din cauza condițiilor climatice nefavorabile, asigurându-le sprijinul necesar pentru a-și continua activitatea și a menține stabilitatea sectorului agricol”, se menționează într-un comunicat de presă.

Anterior, reprezentanții asociației Forța Fermierilor au cerut autorităților instituirea stării de urgență în agricultură, fapt ce ar permite aplicarea unui moratoriu la plata penalităților și executărilor silite. Deși agricultorii au amenințat cu proteste, autoritățile au precizat că instituirea stării de urgență în agricultură nu este o soluție pentru problemele agricultorilor. Guvernul a anunțat că va aloca 100 de milioane de lei pentru compensarea pierderilor fermierilor din Fondul de intervenție în agricultură.