logo

Agricultorii afectați de seceta de anul trecut pot depune cerere pentru ajutoare


https://www.ipn.md/index.php/ro/agricultorii-afectati-de-seceta-de-anul-trecut-pot-depune-7966_1102728.html

Agricultorii afectați de seceta din vara anului trecut pot depune de astăzi dosarele la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru a solicita suport pentru compensarea parțială a prejudiciilor. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare. Potrivit estimărilor, ajutor financiar vor ridica în jur de 400 de agricultori, transmite IPN.

„De astăzi și timp de 20 de zile lucrătoare, adică până pe 13 martie inclusiv, agricultorii din raioanele care au avut de suferit de la seceta din vara anului 2023 și șapte agenți economici din raionul Edineț sunt așteptați pentru a depune dosarele la AIPA și pentru a-și primi banii sub formă de ajutor”, a declarat Vladimir Bolea într-un briefing de presă.

Agricultorii ale căror terenuri au fost afectate de secetă în proporție de 60%-69% vor primi  o compensație de 1000 de lei per hectar. Pentru cei cu terenuri afectate în proporție de 70%-79% compensația va fi de 1500 de lei per hectar. În cazul terenurilor afectate de secetă în proporție de 80%-89% compensația se va ridica la 2000 de lei per hectar. Deținătorii de terenuri afectate de secetă în proporție de 90%-100% vor ridica 2500 de lei per hectar. În mare parte, de aceste compensații vor beneficia agricultorii din sudul Moldovei.

„Fiecare agricultor care are nevoie de clarificări este primit oricând. Nu trebuie să așteptați o zi specială sau o oră anume pentru a veni la minister. Ușa ministerului este întotdeauna deschisă pentru dumneavoastră. Problemele și provocările cu care vă confruntați sunt discutate deschis și găsim împreună soluțiile. Ne așezăm la masa discuțiilor alături de specialiștii ministerului, de juriști, pentru a înțelege în situația fiecăruia și pentru a acționa în corespundere ce nevoile fiecărui agricultor”, a mai declarat Vladimir Bolea.

Agricultorii au început acțiunile de protest încă de săptămâna trecută. De mai multe ori drumul de acces spre Vama Leușeni a fost blocat, inclusiv astăzi. Fermierii spun că sunt în prag de faliment și cer demisia ministrului agriculturii și industriei alimentare.