logo

Agricultorii acuză guvernarea de neonorarea promisiunilor și amenință cu proteste


https://www.ipn.md/index.php/ro/agricultorii-acuza-guvernarea-de-neonorarea-promisiunilor-si-ameninta-cu-7966_1107973.html

După aproape două săptămâni de la întâlnirea cu președinta Maia Sandu, agricultorii se plâng că nu au nici un rezultat din tot ce le-a fost promis în special la discuțiile despre modificarea legii cu privire la secetă, a declarat directorul Asociației Forţa Fermierilor, Alexandru Bădărău, într-o conferință de presă susținută în fața Parlamentului, transmite IPN.

Potrivit lui Alexandru Bădărău, autoritățile, prin mesajele lor publice, încearcă să manipuleze opinia publică. „Promisiunea a fost că președinta va solicita ministerului agriculturii să publice lista completă a companiilor beneficiare de subvenții de 7 miliarde de lei, pe care agricultorii i-ar fi primit, în opinia autorităților. Societatea trebuie să vadă unde se duc acești bani. Însă această promisiune nu a fost respectată”.

Președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Brânză, a remarcat că acum sunt extrem de tensionate relațiile dintre fermieri, furnizori de inputuri, bănci și organizații de microcreditare. „Băncile și asociațiile de împrumut sunt categoric împotriva legii și nu vor să primească notificările tipizate de la fermieri. O parte din producători au plecat peste hotare. Este regretabil faptul că autoritățile nu văd acest lucru,sau nu vor să-l vadă”, a adăugat liderul asociației.

Totodată, Alexandr Brânză a comentat declarațiile ministrului agriculturii, Vladimir Bolea, potrivit căruia peste 900 de cereri au fost depuse pentru ajutorul de 100 de milioane, ceea ce constituie, spune Brânză, mai puțin de 15 la sută din cei care au avut de suferit. Liderul asociației mai spune că sunt mulți agricultori la limita falimentului, dar nu sunt eligibili pentru ajutor, din cauza legii 240.

Agricultorul Sergiu Stefanco a spus că fermierii vor o discuție transparentă și constructivă, pentru ca societatea și investitorii să cunoască realitatea, și a adăugat că autorităților le este frică să discute cu fermierii. Cel mai grav, spune Stefanco, va fi din luna octombrie, deoarece acum încep plățile. „Miza lor este să treacă alegerile prezidențiale și să înceapă haosul din octombrie-noiembrie”, consideră agricultorul.

Dinu Todos, fermier din Cahul, a calificat situația din sudul țării ca fiind gravă. „După câțiva ani de secetă, mai mulți fermieri sunt în prag de faliment. Agricultorii cer să fie introduse amendamente, astfel ca legea 240 cu privire la secetă să fie viabilă”. Todos a făcut un apel public către autorități să discute cu agricultorii.

Fermierii mai solicită ca promisiunile făcute de Președinție să fie respectate, să fie purtate discuții constante între agricultori și Președinție, Parlament și Guvern, pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă fermierii. Aceștia mai cer publicarea listei complete a agricultorilor beneficiari de plăți.

Agricultorii amenință cu proteste dacă revendicările nu le vor fi realizate.