logo

Agenților economici nu le va fi compensat tariful la gaz. Sergiu Gaibu: Îl vor include în preț


https://www.ipn.md/index.php/ro/agentilor-economici-nu-le-va-fi-compensat-tariful-la-7965_1091663.html

Guvernul nu planifică, deocamdată, compensații ale tarifului la gazele naturale pentru agenții economici. Ministrul economiei spune că acesta se va reflecta în prețul produselor, iar statul va veni cu măsuri de sprijin destinate populației. În timpul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru”, Sergiu Gaibu a menționat că pentru antreprenori Guvernul pregătește programe de sprijin care-i vor ajuta să-și modernizeze echipamentele și să obțină o eficiență energetică sporită, notează IPN.

Programul de compensare a facturii la gazele naturale, anunțat recent de Guvern, vizează doar consumatorii casnici. Agenților economici nu le va fi compensat tariful la gaz, spune ministrul economiei. Sergiu Gaibu recunoaște că acest lucru va contribui la noi majorări de prețuri.


„Agenții economici care folosesc gaz în procesul de producere îl includ în preț, povara cade tot pe cetățeni, de aceea programele de asistență sunt focusate pe cetățeni. Principala direcție de intervenție este suportul cetățenilor și, în special, al categoriilor vulnerabile. Cea mai bună soluție pentru agenții economici este să susținem programele de retehnologizare, instalații de regenerabile, astfel încât să crească independența lor energetică și să le micșoreze factura. Principalul instrument ce poate fi utilizat este retehnologizarea, fiindcă să compensezi prețul la nesfârșit este imposibil. Nicio economie nu susține acest lucru. Este imposibil să dezvolți o societate pe un astfel de mecanism”, a spus Sergiu Gaibu în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

De asemenea, ministrul spune că, în eventualitatea în care Gazprom va sista complet livrările de gaze naturale pentru Republica Moldova, riscul ca țara să se confrunte cu o penurie de produse este minim. Sergiu Gaibu spune că marii producători dispun de surse alternative, iar în situații excepționale produsele moldovenești lipsă pot fi înlocuite cu produse de import.

„Din toți agenții economici, 2/3 consumă energie electrică. Consumatorii casnici au un consum mai mare de gaze, depind mai mult de gazele naturale decât agenții economici. Consumul de gaz este concentrat la o serie de producători destul de mari, care au alternative. Fie e vorba de păcură, și ei deja achiziționează păcura. Fie de cărbune, dar mai puțin. Ei au surse alternative de alimentare. În privința produselor, noi depindem mult de importuri, dacă anumite lucruri se opresc la noi, ele pot fi compensate prin importuri. Dar noi ne vom strădui să menținem funcționarea maximă a nodurilor critice din economie”, a mai spus Sergiu Gaibu.

Ieri a intrat în vigoare noul tarif la gazele naturale, după ce decizia ANRE a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, tariful pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, este de 22,99 lei.