logo

Agenţii economici din Moldova vor fi instruiţi în domeniul comerţului liber cu UE


https://www.ipn.md/index.php/ro/agentii-economici-din-moldova-vor-fi-instruiti-in-domeniul-comertului-7966_1013724.html

Agenţii economici din Moldova vor obţine consultanţă în domeniul comerţului liber cu Uniunea Europeană, în cadrul unui proiect lansat de către Camera de Comerţ şi Industrie, cu susţinerea Asociaţiei Businessului European, transmite IPN.

Potrivit preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie, Gheorghe Cucu, penetrarea pieţei europene nu este un proces atât de facil precum pare, iar contextul creat de  Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv (DCFTA) este puţin cunoscut de către agenţii economici. Pe parcursul a 7 luni se preconizează crearea unui sistem de servicii permanente de consultanţă, prin intermediul căruia întreprinzătorilor, în special reprezentanţilor micului business, le vor fi explicate aspecte practice ale prevederilor acordului.

„Pentru realizarea acestui obiectiv, am lansat şi o Linie Fierbinte. Totodată, vor fi organizate seminare practice şi de informare, precum şi alte activităţi pentru companiile din diferite ramuri ale economiei naţionale”, a comunicat Gheorghe Cucu.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menţionat că UE nu crede în minuni, ci în acţiuni, în oameni şi în dorinţa lor de a-şi construi propriul viitor. „Acordurile semnate au creat un nou cadru de cooperare. Deja depinde de agenţii economici, de cetăţenii şi de Guvernul Republicii Moldova cum vor fi valorificate aceste oportunităţi”, a subliniat oficialul european.

Ambasadorul Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman, a asigurat Republica Moldova de toată susţinerea Guvernului Suediei. „Să ştiţi că aveţi parteneri de încredere în vederea implementării DCFTA, care este un instrument pentru modernizarea Republicii Moldova. Aceasta este prima campanie de informare ce vizează companiile de pe întreg teritoriul Republicii Moldova”, a afirmat diplomatul.

Preşedintele Asociaţiei Businessului European, Silvia Radu, a spus că întreprinderile participante la proiect vor avea posibilitatea să preia practicile europene, să-şi găsească parteneri de afaceri. Iar Eugen Osmochescu, reprezentant al Corporaţiei Financiare Internaţionale, s-a referit la necesitatea implementării reformelor comunitare, fapt ce va contribui la crearea unui mediu de afaceri sigur, atractiv pentru investitori.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie-martie 2014, exporturile de mărfuri destinate ţărilor UE au însumat 318,8 mln dolari SUA (cu 22,5% mai mult faţă de ianuarie-martie 2013), deţinând o cotă de 55,6% în totalul de exporturi (44,1% în ianuarie-martie 2013). Importurile din ţările Uniunii Europene s-au cifrat la 549,1 mln dolari SUA (cu 6,9% mai mult decât în ianuarie-martie 2013), deţinând o pondere de 45,1% în totalul de importuri (41,3% în ianuarie-martie 2013).