Agenţii economici din Moldova au început valorificarea cotei la exportul vinului pe piaţa UE
https://www.ipn.md/index.php/ro/agentii-economici-din-moldova-au-inceput-valorificarea-cotei-la-exportul-7966_973853.html
În luna ianuarie, producătorii de vinuri din Moldova au solicitat autorizaţii pentru exportul vinurilor pe piaţa UE în proporţie de peste 15 la sută din cota oferită pentru anul 2009 în cadrul preferinţelor comerciale autonome, a informat prim-viceprim-ministrul Igor Dodon , ministru al economiei şi comerţului, citat de Info-Prim Neo.
Pentru anul curent, cota oferită de UE la exportul de vinuri din struguri este cu 17% în creştere faţă de anul trecut şi constituie 700 mii decalitri. În anul 2008, agenţii economici din Moldova au valorificat integral cota oferită de UУ la acest produs, exportând 600 mii decalitri vin pe piaţa comunitară fără taxe. Principalele ţări de destinaţie au fost România, Cehia, Polonia şi altele.
De asemenea, au fost valorificate în proporţie de 93% cotele oferite de UE la zahăr, de 40,71% la orz şi de 45,72% la porumb.
În anul curent cota stabilită de UE la exportul preferenţial de zahăr este de 18 mii tone, cu 20 la sută mai mult decât în 2008, de 25 mii tone la orz şi de 20 mii tone la porumb, la cereale (inclusiv grâu 30 mii tone) creşterea cotei fiind de 33 la sută.
Moldova a valorifiat cotele doar la aceste patru tipuri de produse din cele 12 supuse contingentelor tarifare.
Cotele la produsele de origine animală nu au fost valorificate, deoarece R. Moldova n-a îndeplinit, deocamdată, toate condiţiile pentru obţinerea statutului de ţară terţă pentru exportul pe piaţa UE a unor asemenea produse.
În 2009 Moldova speră să înceapă valorificarea cotelor prin exportul ouălor de pasăre (cota stabilită de UE pentru 2009 este de 95 mln unităţi), precum şi al unor produse din carne.
Restul produselor peste cele 12 mii de denumiri, asupra cărora se aplică preferinţele comerciale autonome, pot fi exportate în UE în regim de liber schimb.
UE este principalul partener comercial al Moldovei. Cota exportulor moldoveneşti în UE, potrivit rezultatelor pe 2008 este de 51,3%, faţă de 50,5% în 2007. Peste 76 la sută din volumul investiţiilor străine directe atrase în economia R. Moldova provin din UE.