logo

Adunarea Generală a Procurorilor va continua pe 22 decembrie


https://www.ipn.md/index.php/ro/adunarea-generala-a-procurorilor-va-continua-pe-22-decembrie-7967_1101405.html

Adunarea Generală a Procurilor, începută în luna august, va continua pe 22 decembrie. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Consiliul Superior al Procurorilor, transmite IPN.

Adunarea Generală a Procurorilor urmează să se revină la alegerile pentru CSP.

În luna august, Adunarea Generală a Procurorilor a fost convocată după aproximativ trei ani de la ultima ședință. În perioada pandemiei procurorii nu s-au putut întruni din cauza restricțiilor. Ulterior, au așteptat inițierea unui mecanism de evaluare a integrității tuturor candidaților pentru CSP.

Acuzatorii urmau să-și aleagă reprezentanți în Consiliul Superior al Procurorilor. Însă cu votul a peste 250 de procurori, Adunarea Generală a fost amânată, la propunerea a trei procurori – Cristina Gladcov, Vitalie Codreanu și Anatolie Gîrbu, care nu au trecut evaluarea pre-vetting, dar în cazul cărora Curtea Supremă de Justiție a dispus reevaluarea acestora.

Pe 11 decembrie, Comisia Pre-Vetting a anunțat că Cristina Gladcov, Vitalie Codreanu și Anatolie Gîrbu nu au promovat evaluarea reluată.

Chiar și așa, pe ordinea de zi a ședinței CSP de astăzi, s-au regăsit cererile celor trei procurori. Ei au solicitat să fie admiși în lista de candidați membri în noul CSP din partea procurorilor.

Fiind definit drept organul de autoadministrare a procurorilor, CSP are competențe vaste, de la numirea în funcție a procurorilor la alegerea sau demiterea procurorului general. Noua componență CSP mai urmează să aleagă șeful Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale, funcție vacantă din toamna anului 2021.