Federația Rusă își dorește destabilizarea situației din Republica Moldova și răsturnarea guvernării proeuropene de la Chișinău. O spune deputatul PAS, Adrian Cheptonar, potrivit căruia Kremlinul lovește Republica Moldova prin intermediul elementelor specifice războiului hibrid, iar Ilan Șor este folosit drept interfață în acest proces. De cealaltă parte, reprezentanții opoziției socialiste spun că cele mai mari pericole la adresa securității Republicii Moldova nu sunt în exteriorul țării, ci în interior, notează IPN.
Recent, președintele Maia Sandu a prezentat proiectul Strategiei Securității Naționale. Potrivit documentului „Federația Rusă și interpușii săi în Republica Moldova reprezintă cea mai periculoasă și mai persistentă sursă de amenințare care, dacă nu este contracarată, poate avea efecte severe pentru statalitatea, democrația și prosperitatea țării”. Deputatul PAS, Adrian Cheptonar, spune că Moscova își dorește, prin intermediului grupării Șor, destabilizarea situației din Republica Moldova.
„Federația Rusă depune tot efortul ca să răstoarne această guvernare. Și acesta este răspunsul lor pentru noi. Încă de când a început războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, ei au declarat că doresc coridor terestru până în regiunea transnistreană. Acum noi observăm toate elementele de război hibrid, inclusiv, prin falimentarea de către Șor a Air Moldova, reducerea zborurilor, cumpărarea deputaților, de acolo de unde se vând, pentru că la PAS toți deputații sunt integri. Acum la Nord au fost și achiziții a primarilor. Ei au bani pentru a cumpăra voturi, dar fiți siguri că Șor nu dă bani de la el. El este un escroc pitic, care a fost ghidat mereu de oameni mai inteligenți ca el. Acum el este interfața Federației Ruse. Niciun dolar sau euro nu este banul lui, sunt banii Kremlinului și asta este riposta Kremlinului către noi”, a spus deputatul PAS, Adrian Cheptonar, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.
De cealaltă parte, deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, ironizează pe seama faptului că Rusia ar reprezenta cel mai mare pericol la adresa securității naționale. Potrivit lui Novac, prin retorica anti-Putin guvernarea încearcă să distragă atenția publică de la modul defectuos în care este administrată țara.
„Dacă vorbim de amenințări la securitatea Republicii Moldova, nu are nimic Federația Rusă pe care ei o bagă forțat. Un factor care real erodează domeniul securității naționale este corupția. Putin vine aici și corupe? Contrabanda este un alt factor care erodează securitatea. Putin e vinovat? Incompetența este un alt factor. Putin îi numește pe cei incompetenți în funcții sau îi numește PAS? Avem contrabandă cu țigări, cu armament și cu tot ce vreți. Toate astea Putin le face?”, s-a întrebat deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac.
Potrivit proiectului Strategiei Securității Naționale, în prezent, Republica Moldova se confruntă cu mai multe amenințări la adresa securității printre care: agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și ambiția guvernului rus de a croi un coridor militar terestru spre Republica Moldova. De asemenea, o altă amenințare o reprezintă operațiunile de tip hibrid desfășurate de Rusia împotriva Republicii Moldova în domeniul politic, economic, energetic, social, informațional, cibernetic. Printre amenințările la adresa securității naționale autoritățile de la Chișinău mai indică prezența militară rusă din stânga Nistrului, corupția și criminalitatea transfrontalieră.