logo

Aderarea la UE nu mai e vis, e un proces real


https://www.ipn.md/index.php/ro/aderarea-la-ue-nu-mai-e-vis-e-un-7965_1105391.html

În seara zilei de ieri, 25 iunie, la Luxembourg, a avut loc prima Conferință interguvernamentală de negociere a aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care a marcat începutul acestui proces, relatează IPN.

La eveniment a participat o delegație a Republicii Moldova, condusă de premierul Dorin Recean, din componența căreia au făcut parte, în special, viceprim-ministrul, ministrul de externe Mihai Popșoi și viceprim-ministra Cristina Gherasimov, responsabilă de domeniul integrării europene.

Ședința a fost prezidată de Hadja Labhib, ministrul de externe al Belgiei, care deține președinția rotativă a Uniunii Europene, aceasta fiind secundată de Oliver Varhelyi, comisar pentru vecinătate și extindere.

În cadrul conferinței de presă care a urmat, vorbitorii din partea UE au relevat că negocierile urmăresc scopul ca Moldova să asimileze normele UE și să asigure implementarea și aplicarea lor deplină. Întâi și-ntâi, aceasta se referă la reformele în domeniile statului de drept și drepturilor fundamentale ale omului, consolidarea instituțiilor democratice și reforma administrației publice, precum și criteriile economice.

O atenție deosebită ar trebui acordată reformei justiție, luptei împotriva corupției. Pentru a se asigura că progresul în aceste și alte domenii negociate sunt ireversibile și că sunt puse în aplicare pe deplin și eficient, procesul va fi monitorizat îndeaproape de către Comisia Europeană, care va raporta periodic Consiliului European. Durata negocierilor, după cum au remarcat Hadja Lahbib și Oliver Varhelyi, va depinde de progresul în implementarea reformelor stabilite.

O parte a discursului său, premierul Dorin Recean a adresat-o cetățenilor Republicii Moldova, aflați nu numai la baștină, dar și în „zeci mii de localități ale lumii”, în limba română, specificând că aceasta este o „limbă oficială a Uniunii Europene”.

El a accentuat că „azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de aderarea la Uniunea Europeană. Negocierile pe care le-am început sunt un proces tehnic și complex și au drept scop coordonarea politicilor Republicii Moldova și UE pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor noștri. Fiecare capitol de negociere închis va însemna rezultate vizibile pentru oameni, legi corecte și previzibile, instituții eficiente, serviciu public calitativ. Am așteptat de mai bine de 30 de ani acest moment. Avem datoria, cu toții, să-l valorificăm și să lăsăm moștenire copiilor - o Moldovă pașnică, unde oamenii trăiesc în bună înțelegere și au o viață împlinită. În toamnă, voința poporului va confirma acest viitor al nostru, un viitor în marea familie europeană, în care să devenim o țară puternică, independentă, unde pacea și prosperitatea sunt garantate”, a pronosticat premierul.

Lansarea negocierilor de aderare a Moldovei și Ucrainei la Uniunea Europeană a fost salutată de președintele Consiliului European Charles Michel. La fel ca și participanții la conferință, el a apreciat că evenimentul reprezintă un moment istoric. „Ambele țări au demonstrat un angajament impresionant față de reformă și aliniere la valorile europene”, a relevat oficialul european. Cu referire la Republica Moldova, el a accentuat că țara noastră s-a confruntat cu provocări, inclusiv presiuni economice și intimidare politică, dar „a rămas fermă în căutarea unor legături din ce în ce mai strânse cu UE”.

IPN notează că și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au adresat felicitări Republicii Moldova și Ucrainei cu ocazia lansării primei runde a negocierilor de aderare.

La rândul său, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat liderilor europeni un mesaj de recunoștință pentru sprijinul acordat țării noastre.