logo

ADEPT a lansat o pagină web dedicată alegerilor prezidențiale


https://www.ipn.md/index.php/ro/adept-a-lansat-o-pagina-web-dedicata-alegerilor-prezidentiale-8008_1076956.html

Pe portalul alegeri.md, a fost lansată o pagină dedicată alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Aceasta conține rubrici despre candidați, veniturile și cheltuielile acestora, sondaje, monitorizarea alegerilor, sesizări etc. Utilizatorii vor putea consulta informații exhaustive pentru a-și face o impresie despre candidați, iar în definitiv să ia o decizie pentru cine pot vota în acest scrutin. Pagina este lansată de către Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, în cadrul Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte.

Într-o conferință de presă la IPN, secretara Coaliției, Elena Prohnițchi, a amintit că Coaliția este o entitate permanentă și benevolă, constituită din 34 de organizații obștești, atât din municipiul Chișinău, cât și din regiune, cu expertiză în domeniul electoral. „Informarea obiectivă, echidistantă, nepărtinitoare a alegătorului este un element cheie al unui proces electoral corect. De aceea, în cadrul coaliției acordăm o atenție specială acestui proces”, a notat Elena Prohnițchi. Potrivit ei, în situația în care în mediul online se atestă o abundență fake-news-uri, de o importanță majoră sunt sursele alternative de informare, așa cum este portalul alegeri.md, care de ani bune vine cu informații detaliate, extinse, obiective și prezintă echilibrat procesele electorale.

Directorul executiv ADEPT, Igor Boțan, a menționat că această pagină este o enciclopedie electorală, pe care pot fi găsite inclusiv informații despre alegerile care au avut loc anterior. Aici se regăsesc date despre rata de participare, candidați, rezultate etc. Referitor la alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, sunt prezentați cei 13 candidați desemnați, precum și întregul proces de colectare a semnăturilor și alte procese.

Despre cei opt candidați înregistrați pot fi găsite informații despre data, locul nașterii, profesia, afilierea politic, programul electoral, declarația de avere, precum și declarațiile făcute anterior. „Această informație, per ansamblu, trebuie să ofere o imagine generală a fiecăruia dintre candidați. Cetățenii pot privi emisiuni televizate, se pot întâlni cu candidații, dar portalul alegeri.md vrea să ofere această informație pusă împreună, astfel încât cetățenii să poată să-și facă o impresie generală, iar apoi să decidă pentru cine să voteze”, a precizat Igor Boțan.

O rubrică este dedicată sondajelor de opinie, aici regăsindu-se toate cercetările efectuate începând cu luna mai, de companii afirmate pe piața sociologică din Republica Moldova. „Noi știm că atitudinea candidaților față de sondajele de opinie este diferită. Un șir de candidai apriori declară că nu au încredere în sondajele de opinie. Cu toate acestea, este un instrument pe care îl folosesc și sociologii și la care recurg și candidații”, a menționat Igor Boțan.

O altă rubrică se referă la monitorizarea alegerilor, care include rapoarte de monitorizare la nivel național, monitorizarea mass-mediei și monitorizarea internațională. „Mai este o rubrică care, din punctul nostru de vedere, este importantă. Am menținut-o în permanență, dar de data aceasta, prezentarea ei este diferită. Este vorba despre „cronica alegerilor”, a precizat Igor Boțan. Această rubrică conține cele mai importante și relevante evenimente care au precedat campania electorală, începând cu luna mai 2020.

O rubrică specială ține de votarea peste hotare. Aici se regăsesc secțiile de votare deschise peste hotare, țara, localitatea, adresele, precum și numărul alegătorilor, care s-au înregistrat prealabil.