logo

Actuala guvernare a pierdut încrederea alegătorilor, dezbateri IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/actuala-guvernare-a-pierdut-increderea-alegatorilor-dezbateri-ipn-7978_1018716.html

Reprezentanţii mai multor platforme ale societăţii civile consideră că actuala guvernare, care se declară a fi una pro-europeană, a pierdut încrederea alegătorilor ca urmare a formării unei guvernări minoritare, dar şi ca urmare a situaţiei din sectorul bancar. Aceştia susţin că dacă până la alegeri guvernanţii purtau un dialog activ cu societatea civilă, acum aceştia au întors spatele şi nu ţin cont de nemulţumirile din societate. Opiniile au fost exprimate cadrul dezbaterii publice cu tema: „Guvernarea pro-europeană: „Chinurile facerii” şi calitatea societăţii în rol de „moaşă”, organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Oazu Nantoi, membru al Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, a declarat că, de fapt, Parlamentul reprezintă oglinda societăţii. În opinia sa, partidele pro-europene au pierdut încrederea alegătorilor şi în prezent se poate constata faptul că purtarea actorilor politici, în special a celor care s-au declarat pro-europeni, au provocat în societate un dezgust. Oazu Nantoi a menţionat că oamenii simt necesitatea unei portavoce care să le exprime nemulţumirea, pentru că este evident că în societate apare o presiune internă care se manifestă sub forma unui protest mut. În opinia sa, este foarte important ca toate vocile să nu fie răzleţe, dar să fie coerente şi să devină auzite.

Lilia Snegureac, secretar al Platformei Societăţii Civile „Pro-Europa”; a declarat că în prezent se creează impresia că guvernarea nu are idee de ceea ce înseamnă guvernare democratică şi ce înseamnă instituţii democratice. De asemenea, „cei de la guvernare nu au idee ce înseamnă un dialog politic, un dialog social şi nu putem cere de la oamenii simpli cultură politică, din moment ce cei care de ani buni se află în piramida conducerii nu ştiu ce înseamnă acest lucru”. Referindu-se la dialogul cu societatea civilă, Lilia Snegureac a menţionat că acesta a fost unul activ doar până la alegeri şi era doar cu unii reprezentanţi ai societăţii civilie. „Referindu-mă la dialogul societăţii civile cu partidele, cu clasa politică, eu am impresia că societatea civilă a dialogat cu cele trei maimuţe ale lui Gandhi – „nu văd”, „nu aud”, „nu spun”, a notat secretara platformei.

Ion Dron, preşedintele Asociaţiei Justiţie şi Dreptate, a declarat că, de fapt, clasa politică şi societatea civilă reprezintă un tot întreg. „Ei sunt oglinda noastră şi noi nu trebuie să facem această diferenţiere atunci când vorbim despre problemele comunităţii în care trăim noi”, a spus Ion Dron precizând că în „chinurile facerii” se află şi societatea civilă care este dispersată şi nu este una coerentă. În opinia sa, totuşi, în toate crizele politice de până acum este şi partea bună pentru că, în comparaţie cu acum 4 ani, au crescut rândurile celor care critică guvernarea şi a fost mobilizată societatea civilă. „Încercăm undeva să găsim o linie dreaptă de la care să pornim cu toţii, să găsim numitorul comun, să ne articulăm mesajele şi ar trebui să renunţăm la lozinci, dar să venim să le cerem realizarea câtorva lucruri concrete, în formă de strategii şi programe, elaborate de noi şi să încercăm să le demonstrăm că suntem mai buni decât dânşii”, a declarat Ion Dron.

Igor Boţan, director executiv ADEPT, expert permanent al proiectului IPN, susţine că, „pornind de la ilegalităţile constate în ultima perioadă şi hoţiile pe care le comit cei de la guvernare, societatea nu are altă cale decât să se opună acestei guvernări hibride”. Igor Boţan a menţionat că în prezent în societate apar tot mai multe centre de protest care îşi exprimă nemulţumirea faţă de o guvernare care a devenit dezaxată. În opinia sa,
acest potenţial protestatar trebuie păstrat pentru alegerile locale şi concentrat într-un front comun care va face guvernanţii să înţeleagă că nu pot minţi cetăţenii în permanenţă. „Acest potenţialul trebuie să se manifeste decent, pentru a nu fi admis un scurt circuit, cum a fost cel din aprilie 2009, iar cu ajutorul acestui front popular, care îşi exprimă nemulţumirea, să fie înlăturată guvernarea într-o manieră legală şi decentă”, a spus expertul.

Dezbaterea publică cu tema: „Guvernarea pro-europeană: „chinurile facerii” şi calitatea societăţii în rol de „moaşă”, este ediţia XXXVII din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.