logo

Activitatea CNI lasă de dorit, ADEPT


https://www.ipn.md/index.php/ro/activitatea-cni-lasa-de-dorit-adept-7967_1016821.html

Activitatea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) lasă de dorit. După doi ani de la înfiinţare, atribuţiile instituţiei sunt ambigui, bugetul este mic, personalul insuficient, iar activitatea îngrijorătoare. Concluziile se regăsesc într-un studiu efectuat de către Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, transmite IPN.

Unul din autorii studiului, expertul asociat ADEPT Mariana Kalughin, a spus că una din îngrijorări se referă la randamentul infim al controlului declaraţiilor depuse de către funcţionarii publici. În primul semestru al acestui an, au fost iniţiate 121 de controale, dintre care 55% au fost iniţiate în baza sesizărilor.

De asemenea, este îngrijorătoare ponderea mică a materialelor finalizate cu învinuiri penale pe fals în declaraţii, dar şi a sancţiunilor contravenţionale aplicate pentru nedeclararea conflictului de interese. Anul trecut, CNI a sesizat organele competente doar în 28 de cazuri de încălcări constatate. Alte neajunsuri se referă la lipsa termenelor de control a declaraţiilor; proceduri supra-formalizate, insuficienţă de personal. În total sunt 26 de persoane care trebuie să analizeze 110 mii de dosare.

Mariana Kalughin a mai spus că aceste probleme sunt generate de o multitudine de cauze, care pot fi rezolvate prin acte legislative şi normative adoptate de către Guvern şi Parlament. În acest sens, este importantă revizuirea cadrului legal, prin care să fie revizuit modul de înfiinţare a CNI. De asemenea, trebuie să fie alocate resurse financiare reieşind din necesităţile CNI, după care să fie extinsă lista subiecţilor declarării şi asupra altor persoane cu funcţii importante. Alte recomandări se referă la majorarea personalului, a salariilor, formarea continuă a personalului prin instruiri şi calificări. Mariana Kalughin menţionat că o recomandare ar fi şi ca partidele să aibă nicio latitudine în formarea acestei instituţii.

CNI este o autoritate publică autonomă şi independentă, care are drept obiectiv implementarea mecanismului de verificare şi de control a declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate ale persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică.