logo

Activistul Igor Căldare condamnă reținerea și extrădarea lui Dmitri Cistilin


https://www.ipn.md/index.php/ro/activistul-igor-caldare-condamna-retinerea-si-extradarea-lui-dmitri-7965_1107917.html

Activistul Igor Căldare susține că Dmitri Cistilin (politolog apropiat de președintele rus Vladimir Putin și expulzat din Moldova în Ucraina, n.r.) este un om de știință și un economist apreciat. Într-o conferință de presă la IPN, Igor Căldare a condamnat reținerea acestuia și a spus că un om nu poate fi judecat pentru activitatea sa științifică, chiar dacă pozițiile sale sunt distincte de cele ale guvernanților.

Igor Căldare laudă activitatea științifică a lui Dmitri Cistilin și precizează că este autorul a peste 60 de articole publicate în reviste economice consacrate. De asemenea, spune că este un om religios, un familist desăvârșit, o persoană care își câștigă onest banii.

Pe 5 octombrie a ajuns la Chișinău, de unde urma să se îndrepte la o conferință în Serbia. Pe drum spre hotel, a fost însă reținut. Igor Căldare presupune că Dmitri Cistilin a fost predat autorităților ucrainene prin punctul de trecere a frontierei Otaci. A doua zi, a vorbit cu un reprezentant de la Inspectoratul General pentru Migrație, care i-a confirmat că Dmitri Cistilin a fost reținut și expulzat.

Activistul a făcut o analogie cu cazul expulzării profesorilor turci, acum 6 ani, și a amintit că pentru acele acțiuni statul a fost condamnat de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Expulzarea unui om într-un stat unde poate fi supus relelor tratamente sau chiar omorât este neconstituțională, a afirmat Igor Căldare.

Acesta a mai spus că modul în care au acționat autoritățile moldovenești trezește nedumerire. „68 de infractori condamnați de către instanțele diferitor țări se plimbă nestingherit prin Moldova, iar un om de științe, un economist, Cistilin, care niciodată nu a acuzat pe nimeni de nimic, nu ca să mai îndemne la anumite acțiuni care ar putea încălca ordinea constituțională, este reținut și extrădat. De ce conducerea Moldovei acoperă infractorii adevărați și admite ilegalități în raport cu savantul Cistilin?”, se întreabă retoric Igor Căldare.

Autoritățile ucrainene îl acuză pe Cistilin, care are și cetățenia Ucrainei, de sprijinirea agresiunii ruse și de răspândirea propagandei pro-ruse în Europa. În prezent, Cistilin se află în arest și este acuzat de trădare de patrie și de justificarea agresiunii ruse. Dacă va fi găsit vinovat, riscă închisoare pe viață și confiscarea bunurilor sale.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.