logo

Acțiunile „Central Group” urmează a fi calificate ca ilegale și infracționale, avocat


https://www.ipn.md/index.php/ro/actiunile-central-group-urmeaza-a-fi-calificate-ca-ilegale-7967_1079082.html

Acțiunile „Central Group” SRL urmează a fi calificate ca ilegale și infracționale, or această companie beneficiază de venituri colosale de pe seama pierderilor suportate de debitorul „Central House”. Declarația îi aparține avocatului Andrei Iosip, care reprezintă interesele companiei „Central House”. Apărătorul spune că „Central Group” încearcă să obțină emiterea unei încheierii judecătorești ilegale pentru a suspenda efectul juridic al acțiunilor administratorului insolvabilității.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul a explicat că Vitalie Perciun, pe când exercita funcția de administrator statutar al „Central House”, a încheiat un contract de locațiune cu „Central Group”, companie care îi este afiliată și pe care o administrează. Conform acestui contract, din 1 august 2018, bunurile imobile ce aparțin companiei „Central House” cu drept de proprietate au fost transmise în locațiune companiei „Central Group” pentru o perioadă de 29 de ani. Acest contract este semnat de ambele părți de același Vitalie Perciun, care avea calitatea de administrator al ambelor companii.

Avocatul precizează că, pe 4 ianuarie curent, SRL „Central Group” s-a adresat Curții de Arbitraj, de pe lângă asociația obștească „Soluții Moderne”, cu o cerere prin care a contestat ordinul privind masa debitoare emisă de administratorul insolvabilității SRL „Central House”, solicitând nulitatea acesteia. Reclamanta, „Central Group”, a solicitat să fie amânată achitarea taxelor arbitrale până la examinarea în fond a cauzei. „Coincidență sau nu, avocatul companiei SRL „Central Group”, Ion Dorogoi, se numără și el printre arbitrii Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă asociația obștească „Soluții Moderne””, afirmă apărătorul.

Potrivit lui Andrei Iosip, „prin încheierea arbitrală din 4 ianuarie 2021, adică emisă chiar în ziua depunerii cererii arbitrale, arbitrul Mihail Cozlitin a dispus admiterea spre examinare a cererii înaintate de „Central Group” împotriva pârâtului, „Central House”, prin care se solicită implicit constatarea valabilității contractului de locațiune din 1 august 2018. Totodată, prin aceeași încheiere, arbitrul Mihail Cozlitin a dispus aplicarea măsurilor de asigurare. Administratorului insolvabilității, Veaceslav Timotin, i s-a interzis de a prelua de la „Central Grup” bunurile imobile ce aparțin „Central House” în proces de insolvabilitate, până la examinarea cauzei în fond.

„Încheierea emisă de arbitrul Cozlitin Mihail este fără dubii ilegală, or aceasta contravine în mod direct hotărârii irevocabile a Judecătoriei Chișinău, sediul Central, din 10 iunie 2020 prin care administratorul insolvabilității SRL „Central House” a fost împuternicit să preia în posesiune și administrare, inclusiv prin executare silită, bunurile ce aparțin masei debitoare a „Central House”. De asemenea, încheierea arbitrală este contrară și prevederilor din Legea insolvabilității, care prevede că instanța de insolvabilitate dispune de competență exclusivă la judecarea, în cadrul procesului de insolvabilitate, a litigiilor ce țin de masa debitoare”, a declarat Andrei Iosip.

Potrivit lui, cu toate acestea, conform regulilor de procedură arbitrală a Curții Internaționale de Arbitral de pe lângă AO „Soluții Moderne”, executarea forțată a măsurii asiguratorie dispusă prin încheierea arbitrală trebuie încuviințată de către instanța de judecată și eliberat titlul executoriu. Însă, instanța de judecată refuză executarea măsurii de asigurare aplicate de Curtea Internațională de Arbitraj dacă aceasta este incompatibilă cu o măsură solicitată sau aplicată anterior de instanța de judecată, or prin hotărârea Judecătoriei Chișinău din 10 iunie 2020 instanța de insolvabilitate a obligat administratorul insolvabilității să preia în posesiune și administrare, inclusiv prin executare silită, bunurile ce aparțin masei debitoare a „Central House”.

Avocatul a menționat că, până la moment au existat două tentative ale „Central Group” de a obține încuviințarea executării măsurii de asigurare aplicate de Curtea de Arbitraj, însă cererile au fost restituite. La data de 14 ianuarie 2021 „Central House” a depus cererea pentru a treia oară.  „Aici, intervin respectuos cu o solicitare către întreg corpul judecătoresc de a examina cu maximă diligență și responsabilitate cererea adresată de „Central Group”, or admiterea unei asemenea cereri și încuviințarea executării măsurilor de asigurare aplicate de Curtea de Arbitraj ar însemna încălcarea prevederilor Legii insolvabilității precum și a hotărârii Judecătorești irevocabile din 10 iunie 2020”, a menționat apărătorul.