logo

Acţiuni pentru 100 de zile în domeniul sănătăţii


https://www.ipn.md/index.php/ro/actiuni-pentru-100-de-zile-in-domeniul-sanatatii-7978_1018953.html

Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova îndeamnă Guvernul să includă aprobarea legii cu privire la controlul tutunului şi cea cu privire la controlul alcoolului printre acţiunile imediate în domeniul sănătăţii, care urmează a fi realizate timp de 100 de zile. „Cu cât mai repede se aprobă aceste legi, cu atât mai repede vom obţine rezultate pozitive de reducere a mortalităţii premature în rândul populaţiei”, a declarat Ghenadie Ţurcanu, coordonator de programe al Centrului de Politici şi Analize în Sănătate, contactat de IPN.

Acesta a subliniat că anual în Moldova 5600 de oameni mor prematur din cauza problemelor de sănătate asociate consumului de tutun, iar alţi 3000 de oameni mor din cauza abuzului de alcool. Ghenadie Ţurcanu a precizat că în anexa Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană este indicat cum trebuie treptat să crească taxele la ţigări şi alcool, astfel încât până în 2021 taxa pentru o mie de ţigări să ajungă la 95 de euro. Ca să se ajungă la aceşti indicatori, taxele trebuie să se majoreze cu 30-40% anual. Dar nu există voinţă politică, spune Ghenadie Ţurcanu.

Cât priveşte cerinţa partenerilor de dezvoltare de a implementa cât mai repede Strategia naţională de sănătate, în cadrul căreia a fost inclusă şi reforma spitalelor publice, Ghenadie Ţurcanu spune că aceasta loveşte direct în interesele unor politicieni. Unele partide în campania electorală au spus tranşant că sunt împotriva reformei ce vizează reţeaua spitalelor publice, în special implementarea managementului comun al spitalelor.

„Partenerii de dezvoltare nu cer închiderea spitalelor sau reducerea numărului de paturi. Ei cer ca o parte din spitalele publice din ţară, care sunt 40 la număr, să aibă management comun, să nu mai fie 40 de contabili-şefi, 40 de directori şi 100 de vicedirectori şi mulţi şefuleţi. Aici bat partenerii de dezvoltare, în ineficienţa utilizării banilor noştri, din care este plătită o armată de administratori. Aceasta demonstrează un management nejudicios. În loc să avem mai mulţi bani pentru a procura medicamente, noi întreţinem o mulţime de şefi”, a subliniat Ghenadie Ţurcanu.

Şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Chişinău și cei ai organizațiilor de cooperare din Republica Moldova au prezentat Guvernului, pe 4 martie, un document cu recomandări privind politicile necesare de promovat. Este o inițiativă comună a comunității partenerilor de dezvoltare pentru a ajuta noul guvern să răspundă provocărilor de dezvoltare a Republicii Moldova.