Conducerea ţării, combatanţi, politicieni şi oameni de rând au participat miercuri, 2 martie, la mai multe acţiuni de comemorare a victimelor Războiului de pe Nistru care a avut loc acum 24 de ani. Oamenii adunaţi s-au deplasat în marş din piaţa Marii Adunări Naţionale spre monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul „Eternitate”, unde au depus flori, transmite IPN.
Prim-ministrul Pavel Filip a participat la mitingul de comemorare a celor căzuţi în războiul de pe Nistru. „Este important să nu admitem pe viitor să se repete astfel de conflicte, unde oamenii să-şi piardă viaţa, pentru că nimic nu poate fi mai presus decât viaţa unui om. Trebuie să avem o abordare echilibrată în soluţionarea acestui conflict. Integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova trebuie să fie păstrată printr-o clasă politică puternică şi prin autorităţi ale statului puternice”, a spus Pavel Filip.
Premierul a venit cu un apel să nu fie daţi uitării cei căzuţi în lupte şi a dat asigurări că Guvernul va întreprinde acţiuni concrete pentru a-i susţine pe combatanţi şi a îmbunătăţi calitatea vieţii lor.
Şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a participat la acţiunile de comemorare a victimelor conflictului de la Nistru. Acesta a publicat un mesaj în care menţionează că conflictul armat de pe Nistru este o pagină tristă din istoria poporului. „Suveranitatea şi integritatea ţării au fost în mare pericol, iar faptul că Republica Molodova este un stat liber în prezent se datoarează tuturor celor care au pus viitorul ţării mai presus chiar de propriile vieţi. Să ne respectăm eroii, fie veşnică amintirea lor”, a declarat şeful legislativului.
Tot astăzi, Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor, împreună cu deputaţii, consilierii şi susţinătorii PSRM, a depus flori la podul de la Vadul lui Vodă, în semn de omagiu pentru memoria celor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru, din anul 1992. Deja al cincilea an socialiştii comemoreaza acest eveniment anume în locul unde a început acest conflict.
Astăzi, 2 martie, se împlinesc 24 de ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. În războiul de la Nistru au participat în jur de 30 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova‚ circa 300 de combatanţi şi peste 400 de civili şi-au pierdut viaţa, iar câteva sute au fost răniţi.