logo

Acțiuni anti-sărăcie promise de Maia Sandu


https://www.ipn.md/index.php/ro/actiuni-anti-saracie-promise-de-maia-sandu-8008_1077488.html

Moldova a sărăcit drastic. În ultimul an, sute de mii de oameni au început să trăiască mai rău. Oamenii, atât cei din țară, cât și cei de peste hotare, și-au pierdut veniturile, iar prețurile au crescut. O spune candidata Partidului Acțiune și Solidaritate la alegerile prezidențiale, Maia Sandu. În calitate de președinte, prioritatea sa va fi „să întoarcă autoritățile cu fața la problemele reale ale oamenilor, pentru a-i ajuta să treacă cu bine peste această criză”, a spus candidata, la un briefing de presă, transmite IPN.

Maia Sandu spune că va da jos gardul de la Președinție pentru a fi „aproape de oameni”. Va asigura ca reședințele luxoase ale președintelui și spațiile nefolosite ale clădirii Președinției să fie folosite în interes public. Va veni cu inițiative legislative de lichidare a unor funcții inutile din instituțiile statului, pentru care se plătesc salarii mari.

Candidata promite că va identifica soluții legale pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Va examina de urgență proiectul bugetului pentru anul 2021, care trebuia să fie în Parlament încă în luna septembrie și care încă nu a fost prezentat nici în Guvern, și va veni cu propuneri pentru a se asigura că banii sunt cheltuiți pentru oameni.

Maia Sandu promite că va scoate Moldova din izolare internațională și va aduce bani pentru economie, prin granturi, finanțări externe. Va depune toate eforturile diplomatice și politice pentru a avea o relație bună cu Federația Rusă, în baza intereselor naționale ale Republicii Moldova. Va solicita suportul partenerilor internaționali pentru depășirea pandemiei, prin introducerea de urgență a asigurării tratamentului gratuit anti-COVID pentru pacienții care se tratează la domiciliu.

Candidata mai spune că va iniția discuții cu partenerii internaționali pentru ajutorul persoanelor în vârstă cu venituri mici. Va propune un program de susținere a micului business afectate de COVID și va identifica resurse pentru a ajuta agricultura să iasă din criza provocată de secetă.

Va declara corupția ca „pericol de securitate națională” și va reanima Biroul Anticorupție, format pe timpul când era premier, care va acorda suport Consiliului Suprem de Securitate. Va insista pe investigarea imediată a dosarelor de rezonanță, legate de furtul miliardului concesionarea aeroportului, dosarele problematice din sistemul bancar și sistemul de asigurări, mai spune candidata.

Maia Sandu dă asigurări ca va fi președinta al tuturor, indiferent cu cine a votat persoana. Potrivit ei, pe 15 noiembrie este ziua schimbării, iar Igor Dodon trebuie să rămână în trecut.