Acordul de frontieră nu este pregătit pentru semnare, preşedintele României
https://www.ipn.md/index.php/ro/acordul-de-frontiera-nu-este-pregatit-pentru-semnare-presedintele-romaniei-7965_982138.html
„Declaraţia comună privind instituirea unui parteneriat strategic între Republica Moldova şi România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova este, dacă vreţi, expresia modernă a primelor tratate de bază. Documentul are o singură problemă din punct de vedere al posibilei dezbateri publice şi anume – este semnat în două originale, amândouă în limba română”, a declarat preşedintele României, Traian Băsescu, marţi, 27 aprilie, la o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti împreună cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, transmite corespondentul Info-Prim Neo la Bucureşti.
Potrivit celor doi şefi de stat, acest document este extrem de important din punct de vedere politic, prin care părţile şi-au asumat un angajament ferm privind direcţia pe care va merge Republica Moldova şi sprijinul acordat de România. „Drumul spre Uniunea Europeană nu este în contradicţie cu neutralitatea constituţională a Republicii Moldova”, a declarat Traian Băsescu. Întrebat despre soarta Acordului de frontieră, preşedintele român a spus că documentul nu este încă pregătit pentru semnare şi că, de fapt, este vorba de cum va fi tratat regimul de frontieră într-un acord bilateral.
„Schimbarea produsă în Republica Moldova la 29 iulie 2009 a însemnat restabilirea bunelor relaţii între două state”, a spus preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care a subliniat că documentele semnate astăzi la Bucureşti sunt extrem de importante pentru cetăţenii Republicii Moldova. Pe lângă declaraţia comună privind parteneriatul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, este şi acordul privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza ajutorului financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro acordat Republicii Moldova de către România, precum şi acordurile pe segmentul ministerelor construcţiilor, mediului, protecţiei sociale, educaţiei. Cel din urmă prevede majorarea numărului de burse oferit tinerilor moldoveni în universităţile şi gimnaziile din România de la 2150 la 5000.
Cu referire la succesele atinse de părţi de la vizita preşedintelui român la Chişinău, în luna ianuarie, Traian Băsescu şi Mihai Ghimpu au menţionat scoaterea sârmei ghimpate de peste Prut, deschiderea podului Rădăuţi- Lipcani, deschiderea a cinci birouri teritoriale în România ale Agenţiei Naţionale pentru Cetăţenie, adoptarea şi intrarea în vigoare a acordului privind micul trafic la frontieră etc. Traian Băsescu a precizat că până în acest moment au fost oferite 2 mii de permise de mic trafic. Acum cererile pot fi depuse doar la Consulatul României de la Chişinău. Din 30 iunie, acest lucru va fi posibil şi la consulatele române din Cahul şi Bălţi.
Traian Băsescu a mai spus că România a luat notă şi va examina solicitarea preşedintelui interimar al Republicii Moldova de acordare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni pe un termen mai lung – până la 5 ani. De asemenea, vor fi căutate posibilităţi de a reduce suma, dovada căreia se cere a fi făcută de solicitanţii de viză. Acum aceasta este de 500 de euro.
Privind acţiunile viitoare, Mihai Ghimpu a mai spus că TVR ar trebui să revină la Chişinău şi că acest lucru s-ar putea întâmpla în toamnă. De asemenea, ar putea fi lansat postul Radio România în Moldova. Cei doi şefi de stat s-au referit şi la viitoarele acorduri de conectare a infrastructurii Republicii Moldova la infrastructura României şi, totodată, la infrastructura UE: calea ferată Iaşi-Chişinău, gazoductul Drochia-Ungheni-Iaşi, liniile de înaltă tensiune etc.
Mihai Ghimpu este în vizită oficială în România pentru 2 zile, la invitaţia lui Traian Băsescu. După Bucureşti, Mihai Ghimpu şi delegaţia care îl însoţeşte se va deplasa la Suceava şi Iaşi.