logo

Acordul cu FMI nu va fi semnat în timpul apropiat, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/acordul-cu-fmi-nu-va-fi-semnat-in-timpul-apropiat-opinii-7978_1028307.html

Guvernarea de la Chişinău nu va reuşi să semneze un acord cu FMI în timpul apropiat, iar în cel mai bun caz documentul ar putea fi semnat abia la sfârşitul anului. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe azi”, de la postul de televiziune „TVR Moldova”,  transmite IPN.

„Negocierile cu FMI se află la o etapă incipientă. Teoretic, despre anumite înţelegeri s-ar putea discuta abia în septembrie. Iar o decizie concretă ar putea fi luată abia spre sfârşitul anului”, a declarat ex-ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţă.

Potrivit lui Negruţă, guvernarea de la Chişinău trebuie să-şi concentreze eforturile în implementarea reformelor pentru a avea succese în negocierile cu FMI. „În primul rând, trebuie să se facă regulă în sectorul financiar-bancar. Eu mă abţin să zic că avem reforme. Ceea ce s-a făcut în acest sector în ultima perioadă nu sunt reforme, dar unele modificări ale legislaţiei. Cea de a doua direcţie se referă la politica bugetar-fiscală. Furtul din sistemul bancar a afectat grav finanţele publice”, a spus fostul ministru.

Veacelsav Negruţă a mai declarat că începând cu anul 2013 guvernarea de la Chişinău a creat impedimente pentru semnarea unui acord cu FMI. „Dacă am fi avut un acord cu FMI, nu ar fi existat furtul miliardului. În primăvara anului 2013, convenisem cu FMI un algoritm după care trebuia să se mişte Republica Moldova. Dar acest algoritm a fost blocat de către liderii partidelor aflate la guvernare. Mai apoi s-a făcut tot posibilul ca FMI să nu vină în Republica Moldova. Au picat guverne, au fost demisii, aşa încât misiunea FMI să nu aibă cu cine discuta”, a precizat Negruţă.

Sergiu Gaibu, expert IDIS „Viitorul”, de asemenea, susţine că un acord cu FMI nu va fi semnat în timpul apropiat. „În cel mai bun caz s-ar putea la sfârşitul anului. Guvernarea de la Chişinău ar trebui să se abţină de la promisiuni optimiste. Populaţia nu mai doreşte să fie hrănită cu ştiri din viitor”, a spus expertul.