logo

Acordarea regimului fără vize de către UE este recunoaşterea eforturilor Moldovei, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/acordarea-regimului-fara-vize-de-catre-ue-este-recunoasterea-eforturilor-7978_1012067.html

Uniunea Europeană este cel mai exigent partener al Republicii Moldova şi a chibzuit foarte bine înainte de a-i acorda regimul liberalizat de vize. Odată acordat, acesta reprezintă o recunoaştere a eforturilor ţării de a se apropia de UE. De această părere este directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie participativă ADEPT, Igor Boţan, care s-a expus în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Câtă libertate în plus poate aduce cetăţenilor moldoveni libera circulaţie în Europa şi ce pot face ei cu ea?”, organizată de Agenţia IPN.

„UE e cel mai exigent partener. De exemplu, SUA oferă viză pentru 10 ani de zile persoanelor care au un comportament bun. Mai greu este cu UE şi cu atât mai bună este reuşita Republicii Moldova de a obţine regim liberalizat de vize. Dacă s-a oferit acest regim, este o recunoaştere la nivel înalt că ţara aceasta este ţară”, a accentuat expertul permanent al proiectului IPN.

Igor Boţan a adăugat că procesul de integrare europeană a Republicii Moldova este un impuls pentru modernizare şi dezvoltare, pentru depăşirea situaţiei în care se află statul de la independenţă încoace, care creează condiţii pentru un salt. Expertul consideră că Republica Moldova chiar a devenit un stat cu instituţii funcţionale, cu o elită, criticată aşa cum este, dar care s-a angajat într-un proces acum 4 ani, şi pe care îl duce la bun sfârşit.

Directorul ADEPT are senzaţia că sentimentul de bucurie pentru obţinerea regimului fără vize cu UE este împovărat cu lucruri greoaie. „Din 200 milioane de persoane care locuiesc în Rusia şi în cele 6 state ale Parteneriatului Estic, noi suntem singurii privilegiaţi să călătorim fără vize în UE. Suntem 4 milioane cu acest privilegiu, este o realizare, nu un cadou”, a subliniat expertul.

Igor Boţan a remarcat că nu trebuie să avem senzaţia că dacă ajungem în UE pot exista mai multe riscuri pentru ţară, deoarece s-a calculat foarte bine orice tip de risc. „Oamenii noştri sunt normali şi decenţi. Acum fiecare dintre noi poate merge să vadă, de exemplu, la Paris, să viziteze Luvrul. Este rodul unui efort, cei care ne-au oferit acest privilegiu sunt pragmatici şi foarte calculaţi”, a specificat expertul.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie participativă a adăugat că Moldova începe să beneficieze de mai multe libertăţi – circulaţia liberă a oamenilor, după care va veni circulaţia liberă a mărfurilor odată cu intrarea în vigoare a Acordului de Asociere cu UE. Mai rămâne libertatea forţei de muncă pentru care autorităţile urmează să muncească, deoarece statele europene nu o singură dată au demonstrat că sunt deschise pentru muncitorii calificaţi din Moldova.

Dezbaterea cu tema: „Câtă libertate în plus poate aduce cetăţenilor moldoveni libera circulaţie în Europa şi ce pot face ei cu ea?” este ediţia XXVIII din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenţia IPN desfăşoară acest ciclu deja al treilea an cu susţinerea Fundaţiei Hanns Seidel şi în colaborare cu Radio Moldova.