logo

Acord de securitate socială cu Italia, aprobat de Guvern


https://www.ipn.md/index.php/ro/acord-de-securitate-sociala-cu-italia-aprobat-de-guvern-7967_1109218.html

Moldovenii care muncesc în Italia vor putea solicita pensii pentru limita de vârstă, pensii de dizabilitate și alte garanții sociale. Guvernul a aprobat ratificarea Acordului cu Italia în domeniul securității sociale, întocmit la Roma pe 31 octombrie curent. Potrivit autorităților, acesta este un acord istoric care va acorda multiple beneficii cetățenilor, transmite IPN.

Acordul de securitate socială între Moldova și Italia oferă cetățenilor două beneficii de bază. Este vorba despre combinarea perioadelor de contribuție pentru stabilirea eligibilității la pensie. Cetățenilor moldoveni care au lucrat în ambele țări li se vor cumula perioadele de muncă pentru a se califica la pensie. Aceasta reprezintă o schimbare esențială față de regulile anterioare, care cereau ca lucrătorii să îndeplinească perioadele minime de contribuție separat în fiecare țară. După ratificarea noului acord, cetățenii noștri cu cel puțin 15 ani de contribuții totale în ambele țări vor putea beneficia de pensie.

De asemenea, procesul de solicitare a prestațiilor devine mai accesibil și mai puțin costisitor pentru cetățenii moldoveni cu dreptul la pensii italiene, care au reședința în Moldova. Aceștia nu vor mai fi nevoiți să călătorească în Italia pentru a depune cererea. Cererile pentru pensii și alte prestații sociale pot fi depuse atât în Italia, cât și în Moldova. Datorită Acordului, cetățenii vor avea dreptul la următoarele tipuri de prestații sociale: pensia pentru limită de vârstă, pensia de dizabilitate, pensia și indemnizația pentru accidente de muncă sau boli profesionale, pensii de urmaș.

„Încă din 2018 Moldova încearcă să negocieze într-un mod activ un asemenea acord. Este un acord istoric. În ultimii 20 de ani, doar două țări au reușit să semneze un asemenea acord cu Italia. Este vorba despre Albania și Republica Moldova. Colegii din Italia au aprobat în Guvern acordul săptămâna trecută. Documentul urmează să meargă pentru ratificare în Parlament și sperăm că va intra în vigoare, iar cetățenii noștri vor putea beneficia de aceste prevederi cât mai curând”, a declarat, la ședința Guvernului, ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu.

Republica Moldova a semnat 16 acorduri bilaterale cu state membre ale Uniunii Europene. În prezent, Guvernul de la Chișinău negociază acorduri similare cu Canada și Franța și poartă discuții cu Slovacia, Slovenia, Cipru, Albania și Ucraina.