Echipele Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și a Gardei de Coastă (Frontex) vor fi mobilizate pe teritoriul Republicii Moldova pentru a pentru a lucra cot la cot cu polițiștii de frontieră moldoveni în contextul fluxului mare de refugiați care vor să intre în țară. În acest sens, a fost semnat un acord dintre UE și Republica Moldova privind cooperarea în materie de gestionare a frontierelor între polițiștii de frontieră moldoveni și Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Comisiei Europene.
Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, apreciază acțiunile Moldovei în ceea ce privește primirea și găzduirea persoanelor care fug de războiul din Ucraina ca fiind impresionante. De la începutul războiului, Moldova a primit cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor din regiune. UE este alături de Moldova – prin sprijin umanitar prin intermediul mecanismului de protecție civilă, prin angajamentele de a transfera persoane în statele membre ale UE. Prin acordul semnat, UE va oferi asistență suplimentară pentru a sprijini gestionarea frontierelor.
Dintre cele peste trei milioane de persoane care au fugit până în prezent din calea invaziei rusești în Ucraina, peste 300 de mii de persoane au căutat siguranță în Republica Moldova, dintre care în jur de 100 de mii au rămas pe teritoriul țării. Polițiștii de frontieră moldoveni se confruntă cu provocări atât din cauza numărului mare de sosiri, cât și din cauza faptului că împart o frontieră cu o zonă de război activă.
Proiectul de decizie privind încheierea acordului va fi trimis Parlamentului European care trebuie să își dea acordul pentru ca acordul să fie încheiat. Cu toate acestea, pe baza unei aplicări provizorii a deciziei Consiliului, personalul suplimentar al Frontex poate fi desfășurat începând de astăzi.