logo

Acel care comandă muzica dansează cu domnișoara, experți la Jurnal TV


https://www.ipn.md/index.php/ro/acel-care-comanda-muzica-danseaza-cu-domnisoara-experti-la-jurnal-tv-7978_1035783.html

Rezultatele ultimului sondaj realizat de IMAS la comanda PDM au fost ajustate conform intereselor comanditarului. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

„PDM comandă sondaje o dată la două luni și noi ne-am obișnuit cu aceasta. Altceva este că acest sondaj a fost realizat de o companie onorabilă. Dar este știut că acel care comandă muzica dansează cu domnișoara. Este un sondaj comandat de un partid politic, iar unele date au fost ajustate intereselor acestui partid. Trebuie să fie votate în a doua lectură modificările la Codul Electoral și PDM pregătește opinia publică. Acest sondaj este folosit de PDM pentru a obține anumite rezultate politice”, a declarat Anatol Țăranu, directorul Centrului „Politicon”.

Fostul deputat, jurnalistul Valeriu Saharneanu, susține că acest sondaj este o manipulare politică:„Începând cu anul 2013 sunt tot mai multe indicii că sondajele nu sunt credibile și oneste și servesc puncte de traiectorii pentru anumite obiective politice. Acest sondaj este o replică la ceea ce nu a putut obține PDM de la Comisia de la Veneția și Uniunea Europeană, pe care PDM nu le poate controla”.

Politologul Denis Cenușă consideră că prin acest sondaj PDM vrea să scape de responsabilitate. „Sunt niște întrebări ale căror răspunsuri noi le știm. Aici mai este și problema finanțării din partea UE, care depinde de faptul dacă se va ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Prin culpabilizarea UE, autoritățile de la Chișinău încearcă să scape de responsabilitate”, a spus politologul.

Potrivit ultimului sondaj realizat de IMAS la comanda PDM,  aproape 60 la sută dintre moldoveni optează pentru modificarea sistemului electoral, peste 40 la sută dintre moldoveni s-ar simţi dezamăgiţi dacă PDM ar renunţa la inițiativa privind votul mixt, iar 70 la sută dintre cei chestionaţi nu intenţionează să meargă la protestele organizaţiilor neguvernamentale, dacă proiectul sistemului mixt va fi adoptat.