Accizul pentru ţigaretele cu filtru se majorează de la „75 lei + 24%” la „200 lei + 18%” pentru o mie de bucăţi, conform politicii bugetar-fiscale pentru anul 2015, aprobate de Guvern. Totodată, accizul pentru o mie de ţigarete fără filtru va creşte de la 30 la 50 de lei. Solicitat de IPN, coordonatorul de programe al Centrului de Politici şi Analize în Sănătate, Ghenadie Ţurcanu, a declarat că mecanismul este corect pentru că anume majorarea cotei fixe evită cazurile de micşorare a venitului la bugetul de stat din taxele de comercializare a ţigărilor.
„Atunci când există o cotă minimă fixă, banii acumulaţi sunt bani garantaţi ce vin în bugetul de stat, însă banii acumulaţi din procente nu sunt garantaţi pentru că atunci când producătorul micşorează preţul, cum au făcut acum, cota procentuală nu asigură acumulări stabile şi pot exista fluctuaţii ale acumulărilor la buget în urma comercializării ţigărilor”, a explicat Ghenadie Ţurcanu.
Acesta a mai spus că din formula aprobată de Guvern nu este clar însă cât din costul unui pachet de ţigări îl vor reprezinta taxele, în expresie procentuală. „Nu putem să înţelegem dacă cota s-a majorat sau nu pentru că Nota informativă nu conţine asemenea date, iar cei care fac aceste proiecte fie nu le fac publice din anumite motive, fie nu le cunosc”, a adăugat Ghenadie Ţurcanu.
Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au îndemnat Guvernul să includă aprobarea legii cu privire la controlul tutunului şi cea cu privire la controlul alcoolului printre acţiunile imediate în domeniul sănătăţii, iar foaia de parcurs a Guvernului ar trebui să prevadă majorarea treptată a taxei la tutun până cel puţin 75% din preţul de vânzare al ţigărilor.