logo

Accelerarea egalității de gen generează câștiguri economice mari, CPD


https://www.ipn.md/index.php/ro/accelerarea-egalitatii-de-gen-genereaza-castiguri-economice-mari-cpd-7967_1095660.html

Nicio societate nu se poate dezvolta durabil fără a transforma și amplifica distribuția oportunităților, resurselor și opțiunilor pentru bărbați și femei, astfel încât aceștia să aibă putere egală de a-și modela propriile vieți și de a contribui la familiile, comunitățile și țara lor. Accelerarea egalității de gen și investiția în împuternicire generează câștiguri economice mari. O spun experții Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, care au prezentat Indexul Egalității de Gen 2023, analiză efectuată anual de mai bine de zece ani.

Într-o conferință de presă la IPN, Alina Andronache, analistă de politic la CPD, a declarat că practica internațională arată că, în momentul în care statul depune eforturi semnificative pentru accelerarea egalității de gen și investește în împuternicirea oamenilor, îndeosebi în categoriile vulnerabile, se înregistrează progrese și câștiguri mari. Și Republica Moldova trebuie să urmeze acest exemplu.

Alina Andronache a menționat că, deși în anii precedenți statul a avansat pe domeniul asigurării egalității de gen în viața socio-economică și politică, în 2023 se înregistrează un ușor regres. Pentru a schimba situația cu priviri le egalitatea de gen, este nevoie ca în continuare să fie depuse multe eforturi, inclusiv pentru a asigura implementarea prevederilor legale adoptate la modul practic.

Experta CPD a mai spus că, în pofida consecințelor sociale și economice ale pandemiei COVID-19, războiului de la frontiera țării, precum și crizei energetice, Moldova a reușit să înregistreze anumite progrese, în special în domeniul electoral și cel politic, în domeniul reconcilierii vieții de familie cu cea profesională, diminuării discrepanței salariale, prevenirii și combaterii violenței în baza de gen, fortificării instituțiilor în domeniul egalității de gen etc.

Cu toate acestea, pentru a atinge obiectivele asumate la nivel internațional și național cu privire la asigurarea egalității de gen până în 2030, potrivit Alinei Andronache, sunt necesare angajamente și acțiuni îndrăznețe, care se referă atât la promovarea legilor, politicilor, bugetelor și instituțiilor care promovează egalitatea de gen, cât și la alocarea investițiilor adecvate în informarea și educarea societății pentru a diminua stereotipurile și prejudecățile cu privire la rolurile de gen. Încetinirea unor indicatori și stagnarea altora sugerează că progresele suplimentare necesită schimbări instituționale și culturale substanțiale.

Alexandra Ermolenco, coordonatoare de program la CPD, a menționat că piața muncii este unul dintre cele două domenii în care s-au înregistrat progrese, în comparație cu anul precedent. Totuși, CPD recomandă continuarea eforturilor de asigurare a reconcilierii vieții de familie cu cea profesională. Este recomandată ajustarea cadrului legislativ național prin a include prevederi de eliminare a tuturor formelor de hărțuire sexuală la locul de muncă etc. se recomandă și extinderea și îmbunătățirea serviciilor pentru a spori rata de ocupare în rândul persoanelor din grupuri vulnerabile.

Potrivit directoarei executive a CPD, Natalia Covrig, cel mai semnificativ regres s-a înregistrat în domeniul privind percepțiile și stereotipurile, și anume cele legate de rolul femeilor și a bărbaților în societate. Din 2009 și până în 2021 percepțiile s-au îmbunătățit, dar în 2022 s-a produs o ruptură și, brusc, crește ponderea celor care cred că femeile nu trebuie să fie prezente în politică și că nu ar fi suficient de capabile pentru funcții de conducere. În acest sens, este recomandată ajustarea cadrului legal privind prevenirea și combaterea publicității sexiste. În opinia experților CPD, trebuie creat mecanismul de monitorizare a implementării Codului Serviciilor Media Audiovizuale din Moldova, în special în ceea ce privește pluralismul politic, discursul inflamator, xenofobia și rasismul, discursului de ură și defăimării.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.