logo

ACC face precizări în legătură cu solicitarea de ajustare a tarifelor


https://www.ipn.md/index.php/ro/acc-face-precizari-in-legatura-cu-solicitarea-de-ajustare-a-tarifelor-7967_1021564.html

În contextul solicitării de ajustare a tarifelor la serviciile de alimentare cu apă, „Apă Canal-Chişinău” precizează că anterior au fost semnate două acorduri de împrumut pentru finanţarea unui amplu program de investiţii prioritare cu BERD şi BEI, în valoare totală de 64,8 milioane de euro, iar una din principalele condiţii contractuale o constituie înaintarea de către operator spre aprobare autorităţii publice competente (ANRE) a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, ACC precizează că, în scopul monitorizării executării de către ACC a acestei clauze contractuale, pe 14 iulie curent, reprezentanţii BERD au efectuat o vizită de lucru la întreprindere, avertizând despre eventualele consecinţe în cazul neexecutării clauzelor acordurilor de împrumut legate de tarife. În special, în cazul neajustării tarifelor, creditele nu vor mai fi debursate şi vor fi calculate comisioane pentru nedebursare, cheltuieli care vor înrăutăţi şi mai mult situaţia financiară a întreprinderii. Iar în cazul încălcării crase a condiţiilor de creditare şi a deciziei de reziliere a acordurilor internaţionale de împrumut, partea moldovenească va trebui să restituie şi granturile deja valorificate pentru consultanţă, dar şi cheltuielile BERD şi BEI pentru asistenţă şi servicii juridice.

În afara consecinţelor care ar putea fi suportate în cazul neexecutării acordurilor internaţionale de împrumut, neajustarea în timp util a tarifelor va pune operatorul în imposibilitatea onorării obligaţiunilor faţă de furnizori şi angajaţi, fapt care va afecta buna funcţionare a sistemului municipal de alimentare cu apă şi de canalizare – precizează furnizorul.

Pe 13 iulie, ACC a înaintat către ANRE solicitarea de revizuire a tarifelor.  Furnizoru notează că ultima ajustare a tarifelor pentru serviciile de bază furnizate de către ACC a avut loc în anul 2009. Respectiv, alte ajustări nu au mai fost efectuate de 6 ani, perioadă în care inflaţia cumulată a constituit 46%, au avut loc multiple majorări ale tarifelor pentru energia electrică şi alte resurse energetice, ale preţurilor pentru conducte şi utilaje etc.