logo

Abia în toamnă guvernarea ar putea avea o discuţie cu FMI, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/abia-in-toamna-guvernarea-ar-putea-avea-o-discutie-cu-fmi-opinie-7978_1025791.html

Abia în toamnă, probabil în septembrie-octombrie, guvernarea ar putea avea o discuţie cu cei de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar pentru asta trebuie nu doar declaraţii, dar e nevoie de paşi realizaţi. De această părere este economistul Veaceslav Negruţa, fost ministru al finanţelor. Acesta a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că este suficient timp până în toamnă şi se poate de demonstrat că într-adevăr Moldova şi guvernarea de aici ar fi un partener de dialog, transmite IPN.

„FMI a plecat. Au fost, au văzut şi s-au convins că deocamdată mai multe lucruri sunt altfel decât ar trebui să fie, că populismul deocamdată predomină în agenda guvernării, iar reformele sunt lăsate undeva pe plan secund. Dar guvernarea are suficient timp să înţeleagă că situaţia, inclusiv financiară, în care a ajuns Republica Moldova, necesită altfel de abordări, altfel de atitudine”, a spus economistul.

Veaceslav Negruţa e de părere că anume în toamnă se va putea discuta cu FMI despre un nou acord de finanţare pentru că sunt mai multe subiecte deschise şi deocamdată nefixate de către guvernare. „E vorba de sectorul bancar şi acel plan de redresare a situaţiei în sectorul bancar care nicidecum nu apare. Sunt alte trei bănci în supraveghere specială şi acest procedeu nu are o finalitate şi concluzii de rigoare. Şi există investigarea jafului secolului care deocamdată nu are nicio mişcare din partea autorităţilor de aici. Aceste trei subiecte deranjează enorm de mult partenerii de dezvoltare şi Fondul Monetar”, a specificat fostul ministru.

Cât ţine de ceea că săptămâna trecută în Parlament s-au votat câteva legi care vizează sectorul bancar, economistul a remarcat că acele decizii nu aduc mai multă credibilitate sau convingere că autorităţile sunt pornite pe bune să facă reforme. Veaceslav Negruţa insistă că este nevoie de un plan anti-criză care trebuie să includă în sine şi redresarea situaţiei în sectorul bancar, dar şi redresarea situaţiei în sectorul finanţelor publice.

Fostul ministru a accentuat că o condiţie pentru a avea dialog cu partenerii şi deblocarea pe finanţări externe este un memorandum cu Fondul Monetar care nu se prevede în perspectiva apropiată. În aceste condiţii, economistul spune că se poate face pe inter mobilizarea şi consolidarea fiscală. Aici însă, din punctul său de vedere, sunt anumite portiţe deschise pentru anumite grupuri de interese care trebuie închise şi respectiv vor aduce şi mijloace adiţionale la buget în perioada aceasta de 3-6 luni până încep cu adevărat discuţiile cu FMI.